Woningprijzen in Nederland stijgen almaar sneller: +14 procent in een jaar

De gemiddelde prijs van een koopwoning in Nederland lag in juni 14,6 procent hoger dan in juni 2020. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster noteren de snelste stijgingen van de voorbije 20 jaar.

Ook op kwartaalbasis breken de Nederlandse vastgoedprijzen records. In het tweede kwartaal van 2021 waren bestaande koopwoningen er gemiddeld 13,0 procent duurder dan een jaar eerder. Ook dat is de grootste stijging in twintig jaar.

De nieuwe cijfers bevestigen wat de makelaarsvereniging NVM recentelijk al meldde: er is sprake van ongeziene prijsstijgingen op een erg krappe Nederlandse vastgoedmarkt. De vraag is veel groter dan het beperkte aanbod, waardoor de prijzen de hoogte inschieten.

Vastgoedbubbel?

Voor een gemiddelde koopwoning wordt nu 373.000 euro betaald in Nederland. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt en sindsdien is er sprake van een stijgende trend, stelt het CBS vast. Vergeleken met dat referentiepunt van acht jaar geleden waren de prijzen in juni 70 procent hoger. De prijsindex klom in juni 2021 op het hoogste niveau ooit.

De recente prijsstijgingen zijn een nationaal fenomeen. “In alle provincies lag de prijsstijging van koopwoningen ruim boven de 10 procent”, zegt het CBS.

Internationale waarnemers waarschuwen al langer voor een mogelijke vastgoedzeepbel in Nederland. De denktank Oxford Economics bestempelde Nederland eerder deze week nog als een van de risicovolste vastgoedmarkten in de wereld.

(bzg)

Lees verder: Koopgekte op Nederlandse vastgoedmarkt: “Nauwelijks bedenktijd voor grootste financiële beslissing uit je leven”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20