Ripple, het cryptobedrijf achter de gelijknamige cryptomunt, sluit zich aan bij de Digital Pound Foundation, een non-profitorganisatie die de invoering van een digitale munt (CBDC) van de Bank of England wil vergemakkelijken.
Meer en meer centrale banken werken aan een eigen digitale munt, ook wel CBDC’s genoemd. Ook de Bank of England wil zo’n munt op de markt brengen. Om de lancering van die munt in goede banen te leiden, heeft een groep professionals de organisatie Digital Pound Foundation opgericht.
Een digitale economie
De Digital Pound Foundation, voorgezeten door Barclays-veteraan Jeremy Wilson, stelt dat de invoering van een CBDC de overgang van het Verenigd Koninkrijk (VK) naar een “innovatieve, inclusieve digitale economie en maatschappij” zal ondersteunen.
De groep krijgt daarbij onder meer de steun van het cryptobedrijf Ripple. De digitale munt van het bedrijf is momenteel de zesde grootste cryptomunt op de markt, leren cijfers van Coinmarketcap. In een persbericht laat Ripple weten dat de nieuwe samenwerking deel uitmaakt van de inspanningen van het bedrijf om samen te werken met centrale banken en hen te helpen met de technische en beleidsaspecten die komen kijken bij de ontwikkeling van CBDC’s.
“Wij zijn verheugd om het ontwerp en de implementatie van een digitaal pond te ondersteunen in samenwerking met de Digital Pound Foundation. De Foundation zal de doelstelling van het Verenigd Koninkrijk om een meer inclusief en duurzaam financieel systeem op te bouwen, helpen bevorderen”, klinkt het bij Susan Friedman, Head of Policy bij Ripple. Zij zal het cryptobedrijf overigens vertegenwoordigen in de Digital Pound Foundation.
Taskforce
Het VK speelt al langer met het idee om een eigen digitale munt te ontwikkelen. Dit voorjaar stelde het Britse ministerie van Financiën een gezamenlijke taskforce samen met de Bank of England om de invoering van een CBDC in het Verenigd Koninkrijk te onderzoeken.
Andrew Bailey, de gouverneur van de Bank of England, zei in juni nog dat hij tevreden was met de vooruitgang die geboekt wordt op vlak van de creatie van een eigen digitale munt. “Het is een van de meest fundamentele vernieuwingen in de geschiedenis van het centrale bankieren zijn, het zal ons naar een nieuw tijdperk leiden”, klonk het toen.
Tegelijk blijft de Engelse toezichthouder zeer kritisch voor andere cryptomunten. Sir Jon Cunliffe, plaatsvervangend gouverneur van de Britse centrale bank, zei dinsdag nog dat cryptomunten de volgende globale beurscrash kunnen veroorzaken.
(lb)