Britse centrale bank waarschuwt: “Cryptomunten kunnen de volgende globale beurscrash veroorzaken”

De enorme marktwaarde van Bitcoin en andere cryptomunten kan weleens de volgende financiële crash veroorzaken, meent een topman van de Bank of England.

Dinsdag gaf Sir Jon Cunliffe, plaatsvervangend gouverneur van de Britse centrale bank, een speech waarin enkele opmerkelijke uitspraken over crypto werden gedaan. Volgens Cunliffe is een scenario waarin de prijzen van cryptomunten volledig naar nul gaan “plausibel”. In dat geval zou er zelfs een besmettingsgevaar voor de globale financiële sector zijn, meent de Britse cryptobeer.

Volgens Cunliffe zouden particuliere beleggers het niet direct in hun portemonnee voelen als de cryptomarkt ten onder gaat. Maar, zo zegt Cunliffe, het gevaar voor grote institutionele investeerders, zoals bijvoorbeeld de grootbanken JP Morgan en Goldman Sachs, kan veel groter zijn. Ook verschillende beleggingsfondsen, zoals ARK Invest van Cathie Wood, kochten enorme hoeveelheden aandelen van cryptobedrijven aan.

Cunliffe wees erop dat de marktwaarde van de cryptosector op dit moment op meer dan 2 biljoen dollar staat. Dat is een pak meer dan de Amerikaanse markt voor rommelhypotheken, die in 2008 afbrokkelde en de kredietcrisis veroorzaakte.

Regulering “met spoed nastreven”

“Die financiële crisis heeft ons getoond dat je geen al te groot deel van de sector moet belichamen om enorme stabiliteitsproblemen te veroorzaken”, meent Cunliffe.

Wat stelt de Brit dan voor om de cryptomarkt te beteugelen? Volgens Cunliffe is een serieuze regulering van cryptomunten dringend aan de orde. Dat moet “met spoed worden nagestreefd,” zei de ridderlijke centrale bankier nog. “Wanneer iets in het financieel systeem te snel groeit, in een ongereguleerde ruimte, moeten de autoriteiten dit opmerken.”

Bitcoin koerst naar een recordprijs

De totale marktwaarde van de cryptomarkt is in 2021 al aangegroeid met 200 procent.

Bitcoin, de grootste cryptomunt volgens marktkapitalisatie, koerst op dit moment boven de 58.000 dollar en is goed op weg om zijn recordprijs van 64.800 dollar te doorbreken. Volgens de tabellen van Coingecko klom de koers van de cryptomunt het afgelopen jaar met zo’n 408 procent.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20