Rijkste gezinnen ter wereld: België op tiende plaats, Nederlanders nog rijker


Als je het netto financieel vermogen per persoon als maatstaf neemt, behoort België tot de tien rijkste landen in de wereld. Dat blijkt uit het Global Wealth Report van verzekeraar Allianz.

“België is de overheid arm (hoge staatsschuld), maar zijn de inwoners rijk (groot gezinsvermogen)”, zo gaat het cliché. Een nieuwe internationale vergelijking van het opgetelde financiële vermogen van de gezinnen lijkt dat te bevestigen. Het Global Wealth Report, dat 55 landen bestudeerde, neemt het netto financieel vermogen als criterium. Dat is de som van alle spaargeld en bezittingen (het bruto financieel vermogen) min alle uitstaande schulden.

  • De Belgische gezinnen klokten in 2020 samen af op 1.147 miljard euro.
  • Dat komt neer op een gemiddelde van 98.930 euro per inwoner, wat ruim 4.000 euro meer is dan in 2019 (94.804 euro per inwoner.
  • Belangrijke kanttekening: de studie houdt geen rekening met het vastgoedvermogen (woningen en bouwgrond), dat volgens schattingen meer dan 1.500 miljard euro waard is.

Amerikanen zijn vermogenskampioen

Wat betekent dat alles in internationaal perspectief?

  • België stijgt in 2020 naar plaats 10 op de landenlijst. Dat is één plaatsje hoger dan vorig jaar, maar dat blijft wel lager dan het referentiejaar 2000. Toen prijkten de Belgische gezinnen op de vierde plek.
  • De Belgische gezinnen zijn volgens de studie gemiddeld beduidend rijker dan de gezinnen in buurlanden Frankrijk en Duitsland.
  • De Nederlanders staan met een gemiddeld financieel vermogen van 128.560 euro nog een paar trapjes hoger, op plaats vier. De opvallendste stijger in 2020 was Denemarken.
  • De Amerikanen hebben traditiegetrouw het hoogste financieel vermogen, 218.470 euro per persoon, en zijn daarmee gemiddeld ruim dubbel zo rijk als de Belgen.
  • Ondanks de opkomst van opkomende economieën blijven de Amerikaanse gezinnen dus de wereldranglijst aanvoeren. Het geheim van hun succes? “Ze beleggen meer dan de helft in aandelen en andere beursbeleggingen, terwijl dat in Europa maar 28 procent is”, antwoordt Allianz. Zo konden de Amerikaanse gezinsvermogens meegroeien met de sterke beursstijgingen van de voorbije jaren.

bron: Allianz

Ongelijke verdeling

De onderzoekers beseffen dat hun maatstaf, het gemiddelde bedrag per inwoner, een vertekend beeld kan geven, omdat het geen rekening houdt met de verdeling van de rijkdom binnen de bevolking. Dat vooral de rijken nog rijker zijn geworden in het coronajaar 2020, is al door verscheidene studies bevestigd. Ze konden ten volle meesurfen op de stijgende beurskoersen en konden tijdens de coronacrisis bijkomend sparen.

Allianz ontwikkelde daarom een eigen indicator (“Allianz Wealth Equity Indicator” of AWEI) voor de mate waarin de collectieve rijkdom gelijkmatig verdeeld is onder de bevolking.

  • De ietwat verrassende conclusie voor België is dat de ongelijkheid veel beperkter is dan in de buurlanden. België behoort zelfs tot de tien landen met de meest gelijkmatige verdeling van de rijkdom.
  • Aan de andere kant van het spectrum blijkt de ongelijkheid het grootst te zijn in Zuid-Afrika, Zwitserland en de Verenigde Staten. Dat plaatst de toppositie van de Amerikaanse en Zwitserse gezinnen in de rijkenlijst in een ander perspectief: een beperkte groep superrijken trekt het gemiddelde in die landen fors omhoog.
  • Ook in Nederland blijkt de rijkdom erg ongelijk verdeeld te zijn.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.