De Franse voetbalclub AS Monaco schotelt haar spelers voortaan een bijzonder dieet voor. De club heeft sinds kort immers een eigen moestuin, die zal worden gebruikt om de voetballers te voeden met biologische, lokale en seizoensgebonden producten.
Ook binnen de voetbalwereld kan rond duurzaamheid een groeiend bewustzijn worden opgetekend. Daarbij wordt onder meer getracht om stadions op een duurzame manier van energie te voorzien, terwijl afvalwater wordt gerecycleerd en supporters worden aangemoedigd om voor milieuvriendelijke vervoersopties te kiezen.
Stadslandbouw
Ook de Franse voetbalclub AS Monaco wil nu op haar beurt een bijdrage tot die beweging leveren. De club is immers haar biologische moestuin met permacultuur gestart. Dat gebeurt in samenwerking met Terrae, een bedrijf dat gespecialiseerd is in stadslandbouw.
De productie van de moestuin, met een oppervlakte van 200 vierkante meter, bestaat uit 60 procent kruiden, 30 procent groenten en 10 procent fruit.
“De keuze van de teelten past in het voedingspatroon van de spelers”, merkt Juan José Morillas, de voedingsdeskundige van de club, op. “De oogst moet het fysieke en mentale welzijn van de spelers helpen waarborgen.”
AS Monaco is ook de eerste club in de hoogste klasse van het Franse voetbal die over een fulltime voedingsdeskundige beschikt.
Meerwaarde
“Het is belangrijk om eigen producten met een traceerbare herkomst te kunnen telen”, betoogt Morillas.
Het menu van de spelers bestaat volgens Terrae de volgende winter onder meer uit een reeks rode groenten. “Daarbij zal worden gewerkt met rode biet, rode kool, snijbiet, radijs en ook groenten met antioxiderende eigenschappen”, zegt Jessica Sbaraglia, oprichtster van Terrae.
“Daarnaast zal de moestuin ook romanesco-kool, broccoli, uien en prei – samen met zomergroenten zoals pompoen en tomaten – leveren”, voegt ze eraan toe.
“Deze tuin is echt voor de spelers ontworpen”, benadrukt Sbaraglia. “We hebben met Juan Morillas de gewenste teelt samengesteld. De bedoeling is daarbij een harmonie tussen de verschillende oogsten te vinden, zodat de tuin een permacultuur kan aanbieden, maar ook voor de spelers een meerwaarde kan opleveren.”
Hoewel de moestuin nog niet in staat is voldoende te produceren om het volledige menu van het team te leveren, wijzen Sbaraglia en Morillas erop dat het project ook de spelers bewust helpt maken van het belang van een lokale productie.
De club wil in de toekomst ook workshops rond de moestuin organiseren om het milieubewustzijn van de jongere spelers aan te wakkeren.
(lb)