Bundesliga wil eerste duurzame voetbalcompetitie van de wereld worden

De Duitse Bundesliga wil de eerste klimaatneutrale voetbalcompetitie ter wereld worden. Dat heeft de Deutsche Fußball Liga (DFL), organisator van het Duitse voetbal, bekendgemaakt. Opgemerkt wordt daarbij dat de clubs uit de twee hoogste reeksen van het Duitse voetbal zullen moeten beslissen of ecologische duurzaamheid al dan niet in de voorwaarden van hun licentieprogramma zullen worden opgenomen.

Milieu vormt één van de pijlers die door de Taskforce for the Future of Professional Football van de Deutsche Fußball Liga naar voren worden geschoven.

Andere belangrijke doelstellingen die door dit orgaan – dat is samengesteld uit zesendertig experts op sportief, zakelijk en politiek vlak – worden gesuggereerd, zijn het realiseren van een financiële stabiliteit, de uitbouw van een communicatie met de fans en een ondersteuning van de groei van het professionele vrouwenvoetbal.

Stimulans

“Dit initiatief is slechts de eerste stap op een lang traject”, merkte Christian Pfennig, bestuurslid van de Deutsche Fußball Liga, op. “Bedoeling is om tegen eind volgend seizoen initiatieven op het gebied van duurzaamheid – beantwoordend aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties – in ons licentieprogramma vast te leggen.”

“Het seizoen daarop zullen een aantal stappen worden gezet om de clubs aan te sporen in duurzaamheid te investeren. Tegelijkertijd zullen er echter ook sancties mogelijk worden indien een club niet aan de gestelde minimumcriteria blijkt te beantwoorden. De exacte criteria zullen de volgende maanden in samenwerking met externe experts worden ontwikkeld.”

Een aantal Duitse clubs heeft al gelukwensen gekregen voor de inzet die op het gebied van duurzaamheid is getoond. Dat geldt onder meer VfL Wolfsburg, dat in zijn stadion – de Volkswagen Arena – voor 100 procent van duurzame energie gebruik maakt. Tevens wil de club tegen het midden van dit decennium uitstootneutraal zijn. VfL Wolfsburg werd recent door Sport Positive uitgeroepen tot de meest duurzame club uit de Bundesliga.

Eveneens wordt gewezen naar SC Freiburg, dat in zijn Schwarzwald-Stadion op zonnekracht een beroep doet en dat ook zal blijven doen wanneer de club zijn nieuwe complex in gebruik zal nemen. Nog een voorbeeld is FSV Mainz, dat meer dan tien jaar geleden al de eerste de eerste klimaatneutrale club van de Bundesliga werd.

Centraliseren

Nu wil de Duitse voetbalbond dit streven van de clubs naar duurzaamheid centraliseren, zoals de organisatie dat eerder al zijn met zijn jeugdacademies en supporterswerking.

“De belangrijkste stap is nu om voor de verschillende clubs die deel uitmaken van de Bundesliga – van de deelnemers aan de Champions League tot de teams die uit de derde divisie promoveren – een structuur te creëren waarin de inspanningen op het gebied van duurzaamheid kunnen worden gekaderd”, werpt Pfennig op. 

“Er is geen ideale wereld of geen ideaal voetbal. We zijn ons ervan bewust dat we onze doelen zullen moeten bijstellen, rekening houdend met de achtergrond van grote veranderingen die de wereld laat optekenen. Daarom is een kader nodig waardoor het mogelijk wordt om steeds aan verdere verbeteringen te blijven werken.”

(NS)

Meer