Uranium springt naar hoogste niveau sinds 2014 omdat fonds fysieke voorraad opkoopt

Uranium, de grondstof die wordt gebruikt om kerncentrales van brandstof te voorzien, is naar het hoogste niveau gestegen sinds 2014. Dat komt deels omdat één fonds agressief probeert de fysieke markt in het nauw te drijven.

Beleggingsfirma Sprott Inc. lanceerde eerder dit jaar zijn “Physical Uranium Trust” en deelde onlangs op Twitter over hoeveel fysiek uranium het had gekocht, wat de recente bull run van de grondstof verder aandreef. Sprott heeft ruim 11 miljoen kg aan uranium vergaard. Soms koopt de firma meer dan 200.000 kg op één dag, volgens hun website en sociale media-account. 

Ter vergelijking: het totale beschikbare volume voor 2020 bedroeg 41,8 miljoen kg, volgens uraniuminvesteerder Yellow Cake Plc. Bij transacties gaan de meeste bedrijven langetermijncontracten aan om zo’n 85 procent van hun aankoop te kunnen vereffenen.

De aankopen komen bovenop de huidige prijsstijging van de grondstof. Volgens analisten van Raymond James Financial Inc. moeten de uraniumprijzen nog wat verder stijgen om de herstart van de productie aan te moedigen. Dan kan aan de vraag van bedrijven, die nu zonder uranium zitten, na 2023 worden voldaan. Eerder dit jaar zei NAC Kazatomprom JSC, ’s werelds grootste uraniummijnbedrijf, dat het zijn productie tot 2023 op een verlaagd niveau zou houden.

Hoogste niveau sinds 2014

De energiekosten stijgen wereldwijd door de Covid-19-lockdowns. De vraag naar energie heeft zich ondertussen hersteld van die lockdowns, maar botst nu tegen aanbodbeperkingen. Brandstofprijzen voor elektriciteitscentrales – waaronder aardgas en steenkool – schieten naar nieuwe hoogten. Het wordt daarom duurder om fabrieken te laten draaien en thuis de lichten te laten branden. Daardoor neemt de inflatiedruk, die al het gevolg is van overbelaste bevoorradingsketens, nog eens toe. 

De aandelen voor uranium op de Investing.com zijn vorige week met 15 procent gestegen. Daarmee boekte ze de beste maandelijkse winst in meer dan tien jaar, sinds de kernramp in Fukushima in 2011 de vraag naar de grondstof deed instorten. Uraniumaandelen worden nu verhandeld tegen 38,7 dollar per pond (bijna 500 gram) op maandelijks niveau. Dat is het hoogste niveau sinds november 2014.

Dit verloop is gunstig geweest voor Cameco Corp, een van ’s werelds grootste leveranciers van uranium, die zijn aandelenkoers heeft zien stijgen tot het hoogste niveau sinds 2014. Australische uraniumaandelen, zoals Paladin Energy Ltd. en Toro Energy Ltd., hebben ook een sprong gemaakt.

(am)

Lees ook: Visueel: hoe uranium kernenergie aandrijft

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.