Het IMF maakt zich zorgen over landen die van Bitcoin een wettig betaalmiddel willen maken

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakt zich zorgen over landen die Bitcoin (BTC) en andere cryptomunten willen legaliseren als betaalmiddel. Eerder dit jaar heeft El Salvador al die stap gezet.

Waarom is dit belangrijk?

Nadat El Salvador eerder dit jaar heeft beslist om Bitcon te aanvaarden als wettig betaalmiddel lijken andere landen in de voetsporen van de republiek te willen treden. Zo heeft Cuba onlangs aangekondigd dat het de mogelijkheid onderzoekt om Bitcoin en andere cryptomunten als wettig betaalmiddel te aanvaarden. Het land ziet daar een middel in om economische sancties van de VS te omzeilen.

Meer en meer landen overwegen om cryptomunten te aanvaarden als wettig betaalmiddel. Die tendens baart het IMF zorgen. “Voor sommige landen lijkt het zeer aanlokkelijk om cryptomunten te aanvaarden als wettig betaalmiddel. Veel van die munten zijn veilig, goedkoop voor transacties en zeer toegankelijk. Wij geloven echter dat in de meeste gevallen de risico’s en kosten groter zijn dan de potentiële voordelen”, laat het IMF weten in een blogbericht.

Financiële inclusie

In de blog staat er onder meer te lezen dat cryptomunten het potentieel hebben om de financiële inclusie te vergroten, de concurrentie tussen betalingsaanbieders te verbeteren en grensoverschrijdende transacties mogelijk te maken. Maar het IMF waarschuwt dat het gebruik van cryptomunten niet zo eenvoudig is als het lijkt.

De VN-organisatie heeft het onder meer over de hoge kosten die schuilgaan achter de cryptomunten. “Voorts moeten er moeilijke beslissingen gemaakt worden met betrekking tot de regularisatie van cryptomunten, zoals de rol die zowel de publieke als de private sector daarbij kunnen spelen”, aldus het IMF.

Volatiele koersen

Daar komt nog eens bij dat je bij veel cryptomunten rekening moet houden met de zeer volatiele koersen. Zo piekte de waarde van Bitcoin in april op 65.000 dollar om twee maanden later te kelderen tot minder dan de helft van dat bedrag. Daarnaast treden verschillende landen, zoals China, almaar strenger op tegen miners.

Bovendien benadrukt het IMF in de blog dat de legalisering van cryptomunten een aanzienlijke bedreiging vormt voor de macrofinanciële stabiliteit en integriteit, consumentenbescherming en milieubescherming. “Het vergt ongelooflijk veel energie om cryptomunten, zoals Bitcoin, te minen. De ecologische gevolgen van een legalisering van cryptomunten kunnen dan ook rampzalig zijn”, klinkt het bij de VN-organisatie. (mah)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.