Er zijn duizenden cryptomunten op de digitale markt die allemaal beweren de volgende Bitcoin te zijn. Hoe weet je of een cryptomunt waarde heeft, naast de meest recente koersbeweging? Cryptobeurs Binance deelde vijf tips om de langetermijnwaarde van een cryptomunt in te schatten.
Al een jaar na de creatie van Bitcoin in 2008 werden er verschillende alternatieve cryptomunten gesticht, de zogenoemde “altcoins”. Hun ontwikkelaars lieten zich inspireren door de blockchain van Bitcoin, maar probeerden de kersverse technologie toch op een nieuwe manier te benaderen.
Rond 2010 bestonden er maar een handvol altcoins. Maar dat veranderde spoedig door het succes van Ethereum in 2015, een altcoin die het schopte tot de tweede grootste cryptomunt ter wereld met een huidige marktwaarde van bijna 400 miljard dollar. De smart contracts van het Ethereum-systeem maakte het makkelijker voor ontwikkelaars om hun eigen cryptomunten te lanceren, wat leidde tot een explosie van nieuwe cryptobedrijven en -munten.
Bitcoin is vandaag nog steeds de onbetwiste leider van de cryptowereld, maar de cryptomarkt is ondertussen volwassen genoeg geworden zodat verschillende altcoins qua functionaliteit zeker kunnen concurreren met Bitcoin.
Elke cryptomunt heeft zijn sterkten en zwakten, wat het moeilijk maakt om de langetermijnwaarde van de digitale munten in te schatten. Verschillende ambitieuze altcoins schieten sterk uit de startblokken, maar crashen na enkele weken en maken nooit een comeback.
Om niet in zo’n “exit scam” te trappen, zijn er enkele factoren die beleggers analyseren om de waarde van een altcoin te evalueren. Cryptobeurs Binance stelt voor dat je jezelf deze vijf cruciale vragen stelt voor je een cryptomunt aankoopt.
1. Wat is de functie van de cryptomunt?
Altcoins zijn meestal gemaakt om een aantal praktische problemen in een sector aan te pakken met een blockchain-oplossing. Dit betekent dat een cryptomunt zonder een goede casestudie meestal geen toekomst heeft als een oppotmiddel.
De meeste cryptomunten die bij hun lancering veel hype genereren en later crashen, hadden meestal geen duidelijke praktische toepassing in de wereldeconomie. Altcoins die daarom bij hun lancering enkel verklaren dat ze “groter dan Bitcoin” willen worden en verder geen intenties hebben, zijn daarom meestal verdacht.
Binance stelt daarom voor dat je jezelf deze vragen stelt voor je een cryptomunt koopt:
- Doet deze altcoin iets interessant, buiten een bestaande munt kopiëren?
- Is deze altcoin nuttig en stelt ze een haalbaar doel voorop?
2. Wie zijn de ontwikkelaars achter de munt en wie steunt hen?
Op dezelfde manier schat een belegger ook best eerst de waarde van het cryptobedrijf achter een altcoin in. Het is ook altijd een goed idee om de achtergrond van de ontwikkelaars te bestuderen en te onderzoeken hoe hun vorige cryptoprojecten verliepen.
Binance raadt cryptobeleggers aan zichzelf de volgende vragen te stellen:
- Zijn de ontwikkelaars bekwaam en hebben ze een goede reputatie?
- Werkt het team actief aan updates voor het project?
- Houdt het team achter de altcoin een goed contact met beleggers?
3. Bestudeer de geschiedenis van de cryptomunt
Een deskundig team van ontwikkelaars betekent niet altijd dat een altcoin succesvol zal zijn. Soms zijn er zaken gebeurd in de voorgeschiedenis van een digitale munt die een stevige impact kunnen hebben op de verdere koersontwikkeling.
Binance denkt dat beleggers zichzelf eerst deze vragen moeten stellen:
- Zijn er schandalen te vinden in de geschiedenis van de cryptomunt?
- Is er ooit een inbreuk op de veiligheid van de cryptomunt voorgevallen (zoals een hacking)?
- Hoelang is de munt al op de markt en hoe is de waarde ervan geëvalueerd?
4. Wat is het marktvolume van de cryptomunt?
Tenzij je graag risico’s neemt en het liefst van al inzet op gloednieuwe cryptoprojecten, loont het vaak om te kijken naar de marktprestaties van een digitale munt voor je investeert. Naast de prijsschommelingen, is het vaak ook handig om het handelsvolume eens aandachtig te bekijken.
Als er elke dag hoge volumes van de cryptomunt worden verhandeld op de markt, is dat meestal een teken dat de altcoin zich in een gezonde positie bevindt.
Probeer daarom het volgende te achterhalen, zegt Binance:
- Hoeveel mensen gebruiken deze cryptomunt?
- Op welke cryptobeurzen is de munt beschikbaar?
5. Hoe toegankelijk is de munt?
Nu zou je ongeveer al moeten weten of een cryptomunt waarde heeft of niet. Toch onderzoek je best nog een ding voor je geld belegt, weet Binance. De toegankelijkheid van een munt speelt een grote rol in het succes van het project. Een goede munt die enkel te koop is via obscure kanalen, kan een riskante belegging zijn, vindt de cryptobeurs.
Kijk daarom naar de volgende parameters, raadt Binance aan:
- Waar overal kan je deze cryptomunt kopen?
- Kan je op die platformen bancontact, een kredietkaart, PayPal of peer-to-peerbetalingen gebruiken?
Als het antwoord op een van de vijf hoofdvragen een negatief resultaat geeft, zoek je beter een andere cryptomunt om in te investeren, besluit Binance.
Lees ook: Dit zijn de 5 meest gevraagde beroepen in de Amerikaanse crypto-industrie
(mah)