Een Britse rechtbank heeft toestemming gegeven aan de Verenigde Staten (VS) om in beroep te gaan tegen een besluit om WikiLeaks-oprichter Julian Assange niet uit te leveren aan de VS. Daar zou hij worden aangeklaagd wegens onder andere spionage.
Uitlevering Assange aan VS niet langer geblokkeerd
Waarom is dit belangrijk?
De Australische WikiLeaks-oprichter Assange zit momenteel in een Britse gevangenis en vecht tegen zijn uitlevering aan de VS. Hij wordt door de VS gezocht op beschuldiging van spionage en computerhacking in verband met WikiLeaks, en het publiceren van honderdduizenden gelekte Amerikaanse overheidsdocumenten over de oorlogen in Afghanistan en Irak, alsmede vertrouwelijke diplomatieke documenten in 2010 en 2011. Als hij aan de VS wordt uitgeleverd, riskeert hij 175 jaar gevangenisstraf.De Britse rechter Vanessa Baraitser redeneerde in januari dat Assange het risico zou lopen zelfmoord te plegen in de VS en dat hij daarom niet mocht worden uitgeleverd.
Die beslissing was gebaseerd op bewijsmateriaal van Michael Kopelman, een professor in de neuropsychiatrie aan het King’s College in Londen.
Geestelijke gezondheid
Rechter Tim Holroyde, zittend met collega Judith Farbey, besliste woensdag dat Baraitser een fout heeft gemaakt door haar beslissing te baseren op het bewijs van Kopelman en dat haar uitspraak “op zijn minst aanvechtbaar” is.
Holroyde schaarde zich daarmee achter de Amerikaanse regering, die had aangedrongen op meer onderzoek naar de geestelijke gezondheid van Assange.
“Gezien het belang voor de rechtsbedeling van een rechter om te kunnen antwoorden op de onpartijdigheid van een getuige-deskundige, is het naar mijn mening aanvechtbaar dat meer gedetailleerd en kritisch had moeten worden overwogen waarom Kopelmans ‘begrijpelijke menselijke reactie’ aanleiding gaf tot een misleidend rapport”, zei de rechter.
Assange zelf verscheen via een videoverbinding in de rechtbank. Het volledige beroep zal op 27 en 28 oktober worden behandeld in het Hooggerechtshof.
Bedreigingen en intimidatie
Voor het gerechtsgebouw verzamelden tientallen sympathisanten van de Australiër, waaronder zijn partner Stella Moris en voormalig leider van de Britse Labour-partij Jeremy Corbyn.
In een toespraak na een inleidende hoorzitting woensdag, zei Moris dat de rechtbank rekening moet houden met de veiligheid van haar familie.
“Wat vandaag niet besproken is, is waarom ik vrees voor mijn veiligheid en de veiligheid van onze kinderen en Julian’s leven”, zei ze. “De constante bedreigingen en intimidatie die we al jaren ondergaan en die ons en Julian al meer dan tien jaar terroriseert.”
In 2019 werd Assange door de politie uit de Ecuadoraanse ambassade in Londen gedragen en gearresteerd wegens het schenden van zijn borgtochtvoorwaarden. Sindsdien zit hij in de streng bewaakte Belmarsh-gevangenis.
Lees ook:
- Julian Assange door rechtbank beroofd van Ecuadoraans staatsburgerschap
- Hoofdgetuige in zaak rond klokkenluider Julian Assange geeft toe gelogen te hebben in aanklacht
(NS)