Amerikaanse luchtmacht kijkt naar krachtvelden en energiewapens om kernraketten af te weren

Het Amerikaanse leger denkt al na over zijn arsenaal voor de jaren 2060. En gezien de risico’s van de nucleaire proliferatie worden zogenoemde “gerichte energie”-wapens gezien als een interessante manier om projectielen te onderscheppen, met inbegrip van kernraketten.

Nu China de afgelopen weken meer nucleaire silo’s aan het bouwen is en Rusland beweert te experimenteren met een arsenaal van wonderwapens (in de meeste gevallen atoomwapens), lijken non-proliferatieverdragen van weinig waarde. Het Amerikaanse leger denkt actief na over tegenmaatregelen en de onderzoekslaboratoria van de Amerikaanse luchtmacht onderzoeken nu de mogelijkheid van gerichte krachtvelden.

Eerste laserkanonnen

In het rapport ‘Directed Energy Futures 2060’ wordt uitvoerig ingegaan op het mogelijke gebruik van zogenoemde ‘Directed Energy’ (DE)-technologie, een arsenaal van nieuwe wapens die energie in een gewenste richting projecteren, zonder projectiel. Dit concept is niet langer sciencefiction: er wordt overwogen om deze elektromagnetische wapens, die in theorie “niet-dodelijk” zijn, in te zetten bij demonstraties. En steeds meer legers maken ook gebruik van lasertechnologie. Deze technologie is in staat om explosieven op afstand met grote precisie te vernietigen, zelfs tijdens de vlucht: drones, projectielen en zelfs raketten. Echte laser-luchtafweerkanonnen worden zelfs al sinds enkele jaren getest.

Maar zullen zulke wapens ook kernraketten, waarvan de laatste generatie supersonische snelheden haalt, kunnen onderscheppen? Voorlopig niet. Maar uit het rapport blijkt dat de US Air Force de mogelijke toepassingen van DE-technologie tegen 2060 in overweging wil nemen: “Beschrijf de waaier van mogelijke toekomsten voor gerichte energie en verken de kenmerken en implicaties van elk overwogen scenario vanuit het perspectief van nationale en militaire macht”, alsook: “Bepaal de minimale essentiële capaciteiten en acties die nodig zijn om een DE-strategie te ontwikkelen die aan de behoeften van het leger voldoet”.

Goldeneye

Deze studie op middellange termijn voorspelt een verbetering van de elektromagnetische energiestralen voor defensieve doeleinden: intenser, sneller en nauwkeuriger, moeten ze in staat zijn steeds grotere bedreigingen te neutraliseren door middel van oververhitting. Het toestel zou aan boord van een vliegtuig kunnen worden gebracht of kunnen worden geïntegreerd in een militaire satelliet. We zijn namelijk niet ver meer verwijderd van een veronderstelde militarisering van de ruimte die verder zou gaan dan enkel detectie en observatie, zoals in de James Bond-film Goldeneye uit 1995, waar een bewapende satelliet precies voor dit doel wordt gebruikt.

Veertig jaar is zowel een korte als een lange periode op militair gebied. Enerzijds evolueren nieuwe technologieën snel en maken ze in sneltempo hele generaties apparatuur overbodig. Anderzijds is er telkens een generatie soldaten nodig om nieuwe wapens te ontwerpen en te ontwikkelen, ze vervolgens te produceren, hun onvermijdelijke gebreken te corrigeren, alvorens ze dan pas in te zetten. Dat de VS in 2021 al nadenkt over de militaire behoeften van het jaar 2060, hoeft dus niet te verbazen. De geopolitieke situatie van de komende 40 jaar is moeilijk te voorspellen.

(TB / lb)

Lees ook: Frankrijk wil volgend jaar marineschepen uitrusten met nieuw laserwapen

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.