Hoewel opiniepeilingen toonden dat een groot deel van de volledig gevaccineerden in Israël hun twijfels hebben over het nut van een derde vaccinprik tegen het coronavirus, blijkt de belangstelling op de eerste dag toch behoorlijk.
Dat melden Israëlische media. Vandaag is de eerste dag waarop alle inwoners ouder dan 60 jaar die eerder twee prikken van het Pfizervaccin kregen, er een derde prik kunnen krijgen, zoals aangekondigd. Eerder konden 60-plussers met een zwak immuunsysteem al zo’n booster shot krijgen.
Politici als parlementsvoorzitter Mickey Levy gaven zondagvoormiddag het voorbeeld om de oudere bevolking aan te zetten tot een bijkomende prik. President Isaac Herzog deed dat vrijdag bij de presentatie van de plannen al. Volgens de lokale pers hebben tienduizenden 60-plussers zich inmiddels ingeschreven.
Pionier
De hele wereld kijkt mee, want net zoals in het begin van de wereldwijde vaccinatiecampagnes, speelt Israël ook nu weer een pioniersrol. Het is het eerste land dat tot zo’n derde inenting overgaat. De andere landen twijfelen nog bij gebrek aan wetenschappelijke data. De derde dosis volgt minstens vijf maanden na de tweede prik. De bedoeling is dat de “complementaire” prik de 60-plussers beschermt tegen de oprukkende Delta-variant.
Ongeveer 59 procent van de 9,3 miljoen Israëliërs is volledig gevaccineerd, wat vergelijkbaar is met België (58 procent van de bevolking). Maar volgens het ministerie van Volksgezondheid is de doeltreffendheid van het Pfizer/BioNTech-vaccin, waarop de Israëlische inentingscampagne is gebaseerd, afgenomen sinds juni. Het vaccin lijkt niet altijd ziekenhuisopnames tegen te houden, maar blijft wel effectief tegen zware gevolgen van het coronavirus, zo blijkt uit de recente Israëlische hospitalisatiecijfers.
Israëlische ziekenhuizen zien een grote stijging van aantal ernstig zieke Covid-patiënten. Er liggen momenteel 362 patiënten met Covid-19 in de Israëlische ziekenhuizen. Van hen worden er 212 als ernstig ziek beschouwd, onder wie 37 mensen die kunstmatig beademd moeten worden.
Overbelasting ziekenhuizen vermijden
De focus van het beleid zal niet zozeer liggen op het indammen van het aantal besmettingen, zo zegt de regering aan de Israëlische pers, maar vooral op het verlagen van de druk op de ziekenhuizen, door te vermijden dat kwetsbare groepen ernstig ziek worden. De derde prik voor 60-plussers is een goed voorbeeld van die strategie.
Israël zal het vanaf volgende maand ook mogelijk maken dat kwetsbare kinderen tussen 5 tot en met 11 jaar een beperkte dosis van het coronavaccin kunnen krijgen. Een derde maatregel is het faciliteren van thuisverpleging van coronapatiënten.
Lees ook: Is een derde prik van het coronavaccin onvermijdelijk?