Het is de trieste conclusie van de Europese statistiekdienst Eurostat. De consumptie van suikerhoudende dranken ligt in België veel hoger dan in andere EU-landen.
De meest recente cijfers over de consumptie van frisdrank dateren van 2019. En ze zijn ondubbelzinnig voor België: 20 procent van de Belgen consumeert ten minste één suikerhoudende drank per dag. Dat is meer dan het dubbele van het EU-gemiddelde. Ons land wordt gevolgd door Malta en Duitsland, die rond de 12 procent schommelen. De best presterende landen zijn Estland (2 procent), Litouwen en Finland (3 procent).
Gezien de grote verschillen tussen deze landen bevestigt Eurostat dat de evaluatiecriteria overal in de bestudeerde landen dezelfde waren.
Over het geheel genomen nuttigen mannen gemiddeld meer frisdranken dan vrouwen. Jongeren consumeren meer dan oudere mensen.
Lager suikergehalte
De gevaren van suiker voor de gezondheid zijn al langer bekend. Frisdrankgiganten beloven dan ook al geruime tijd het suikergehalte in hun dranken te verlagen.
Hier in België hebben frisdrankproducenten besloten om het suikergehalte tegen 2025 met 7 procent te verminderen, zo maakte de sectorvereniging van de Belgische water- en frisdrankindustrie (VIWF) op 29 juni bekend. Voor de periode 2021-2020 beweert de sector het suikergehalte al met 20 procent te hebben verminderd.
Zoetstoffen zoals stevia en aspartaam worden dan gebruikt als smaakneutrale vervangers. Maar opgepast, het suikergehalte is niet in alle EU-landen hetzelfde. Zo vergeleek de Franse vereniging Que choisir maar liefst 53 gezoete dranken. Gemiddeld bevatte elk glas van 25 centiliter 4,2 klontjes suiker. Met een piek van 7 klontjes voor het standaard 33 centiliter-formaat van Coca-Cola, de absolute suikerkampioen.
(tb)(lb)