China haalt kaap van 1 miljard toegediende vaccins

China heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in zijn vaccinatiecampagne. Het land heeft meer dan een miljard doses van zijn vaccins tegen het coronavirus toegediend.

Waarom is dit belangrijk?

Na een relatief trage start is China, met 1,4 miljard inwoners het drukstbevolkte land ter wereld, erin geslaagd het vaccinatietempo te versnellen. Volgens cijfers van de regering verdubbelde het totale aantal toegediende doses van 500 miljoen in minder dan een maand. Maar tegelijkertijd maakt ook de Delta-variant een opgang en stellen experts stellen zich vragen bij de doeltreffendheid van de Chinese vaccins.

China heeft de kaap van een miljard toegediende vaccindoses bereikt, zo meldt de Nationale Gezondheidscommissie (NHC). Wereldwijd zijn er ongeveer 2,5 miljard prikken gezet. In de zes dagen tot en met zaterdag heeft Peking meer dan 100 miljoen doses toegediend. Hoeveel mensen volledig gevaccineerd zijn, wil de regering niet kwijt. Zhong Nanshan, een van China’s topdeskundigen verbonden aan het NHC, zei in maart dat het land tracht 40 procent van de bevolking tegen eind juni volledig gevaccineerd te hebben.

Stroomversnelling vaccinatiecampagne

Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua draait de vaccinatiecampagne er nu op volle toeren. Het kostte China 25 dagen om van 100 miljoen toegediende doses naar 200 miljoen doses te gaan, en slechts zes dagen om het cijfer van 800 miljoen doses op te krikken naar 900 miljoen. Om mensen aan te moedigen om hun mouwen op te rollen, bieden sommige provincies gratis vaccins aan, of in sommige gevallen zelfs gratis eieren en boodschappenbonnen. 

Een recente uitbraak van de besmettelijkere Delta-variant, beter bekend als de Indiase variant, van het virus in de zuidelijke stad Guangzhou heeft ook vele inwoners wakkergeschud om zich te laten vaccineren. China meldde zondag 23 nieuwe gevallen van het coronavirus.

Vier goedgekeurde vaccins

Peking heeft tot nu toe noodgoedkeuring gegeven aan vier vaccins. Die zijn minder doeltreffend dan die van Pfizer/BioNTech (95 procent) en Moderna (94 procent). Het Chinese Sinovac meldde eerder dat studies met zijn vaccin in Brazilië een effectiviteit van ongeveer 50 procent aantoonden bij het voorkomen van een besmetting en 80 procent bij het voorkomen van gevallen waarbij medische tussenkomst nodig is. 

De twee vaccins van Sinopharm hebben een werkzaamheid van respectievelijk 79 en 72 procent. Het vierde Chinese vaccin, van het bedrijf CanSino Biologics, bedraagt na 28 dagen een totale werkzaamheid van 65 procent.

Zijn Chinese vaccins doeltreffend genoeg?

Er zijn heel wat vraagtekens bij de doeltreffendheid van de vaccins. Zo bleek begin deze maand dat het aantal coronabesmettingen blijft toenemen in Mongolië. Dit terwijl het land meer dan de helft van zijn bevolking heeft gevaccineerd, vooral met het Sinopharm-vaccin. 

Vaccins zoals dat van Sinopharm maken gebruik van geïnactiveerde coronavirussen om een immuunrespons in het lichaam op te wekken. Uit verschillende studies is echter gebleken dat ze minder doeltreffend zijn dan mRNA-vaccins zoals die van de farmaceutische bedrijven Pfizer en Moderna. 

Al betekent dat niet dat al die Chinese vaccins goed zijn voor de vuilnisbak. ‘Geïnactiveerde vaccins zoals Sinovac en Sinopharm zijn niet zo effectief tegen besmetting, maar zeer effectief tegen ernstige ziekte’, verklaarde Ben Cowling, professor epidemiologie aan de Universiteit van Hongkong, eerder aan The New York Times. ‘Hoewel het aantal infecties en gevallen in Mongolië lijkt te stijgen, verwacht ik niet dat er veel ziekenhuisopnames zullen zijn.’

(NS)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.