De stookoliesector waarschuwt dat de plannen van de Vlaamse meerderheidspartijen om de plaatsing van stookolieketels vanaf volgend jaar te verbieden, hun doel dreigen te missen. Sectororganisatie Informazout wordt naar eigen zeggen overspoeld door vragen van ongeruste consumenten.
Met een verbod op de plaatsing van nieuwe stookolieketels wil de Vlaamse regering de CO2-uitstoot omlaag halen. Een ketel zal ook niet meer mogen worden vervangen als er een aardgasnet in de straat ligt. Op inbreuken staan boetes vanaf 3.000 euro, zo blijkt uit een voorstel van decreet.
Hernieuwbare energie
Volgens Informazout toont de regering ‘een totaal gebrek aan langetermijnvisie’ door de ene fossiele brandstof door de andere te vervangen. Een overstap naar gas dreigt de Vlamingen te treffen in hun portemonnee, klinkt het. Volgens Informazout kost een overstap circa 7.500 euro.
Volgens de sector zijn er andere oplossingen om CO2-uitstoot in te dijken, met name door oude ketels te vervangen door hoogrendementsketels. Die zijn combineerbaar met hernieuwbare energie. Ook met koolstofarme vloeibare brandstoffen kan CO2-uitstoot worden bespaard, klinkt het.
‘Meteen nadat dit nieuws bekend werd gemaakt, werden we overspoeld door telefoontjes en mails van ongeruste consumenten. Het gaat hier om 600.000 Vlaamse gezinnen die nu niet weten wat ze moeten doen’, zegt Willem Voets, General Manager bij Informazout. Gezinnen zullen nu kiezen voor oplapwerken, denkt hij.
Lees ook: