Engeland wordt eerste land met routinematig gonorroevaccin


Key takeaways

  • Het VK wordt het eerste land dat routinematige vaccinatie tegen gonorroe aanbiedt.
  • Het vaccin wordt al gebruikt in immunisatieprogramma’s voor kinderen en heeft een effectiviteit tegen gonorroe van 32,7 procent tot 42 procent.
  • Patiënten die hiervoor in aanmerking komen en die geïdentificeerd zijn via de door de lokale overheid erkende diensten voor seksuele gezondheid, krijgen het vaccin vanaf 1 augustus aangeboden, naast vaccinaties voor waterpokken, HPV en hepatitis A en B.

Engeland wordt het eerste land ter wereld dat een routinevaccinatie tegen gonorroe aanbiedt. Dit baanbrekende initiatief komt te midden van een recordaantal gevallen van gonorroe en groeiende bezorgdheid over antibioticaresistentie.

Het vaccin, dat al wordt gebruikt in kindervaccinatieprogramma’s tegen meningokokkenziekte B, is effectief gebleken tegen gonorroe, variërend van 32,7 procent tot 42 procent. Hoewel het het risico op infectie niet volledig wegneemt, vermindert het dit wel aanzienlijk. Eerdere gonorroe-infecties bieden minimale bescherming tegen toekomstige infecties, waardoor vaccinatie cruciaal is.

Dringende oplossing voor probleem volksgezondheid

De uitrol zal zich vanaf 1 augustus richten op patiënten die hiervoor in aanmerking komen en die geïdentificeerd zijn via de door de lokale overheid aangestelde diensten voor seksuele gezondheid. Naast het gonorroevaccin zullen mensen ook vaccinaties tegen pokken, HPV en hepatitis A en B aangeboden krijgen.

Dit programma is gericht op een dringend probleem voor de volksgezondheid. Het aantal gevallen van gonorroe in Engeland bereikte in 2023 een recordhoogte van meer dan 85.000, waarmee eerdere records werden overtroffen. Verontrustend is dat sommige stammen resistentie hebben ontwikkeld tegen ceftriaxon, het belangrijkste antibioticum voor de behandeling van gonorroe. Er ontstaan ook gevallen die resistent zijn tegen zowel ceftriaxon als tweedelijnsbehandelingen.

Voorkomen van duizenden ziektegevallen

Gezondheidsfunctionarissen benadrukken het belang van vaccinatie, niet alleen voor individuele bescherming, maar ook om de verspreiding van infecties tegen te gaan en de groeiende dreiging van antibioticaresistentie te verminderen. Deskundigen verwelkomen het initiatief als een gamechanger, die de komende jaren mogelijk duizenden gevallen van gonorroe kan voorkomen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.