Ontstemde soldaten uit het Franse leger laten zich niet de mond snoeren en publiceerden gisteren een tweede open brief in Valeurs Actuelles. Het betoog blijkt nog scherper dan het eerste: ‘Lafheid, bedrog, perversie: dit is niet onze visie van de hiërarchie.’ De ondertekenaars van het schrijven zouden deze keer vooral een actieve functie uitoefenen.
Waarom is dit belangrijk?
Door het eerste schrijven, van 20 gepensioneerde generaals, stond de Franse politiek al in rep en roer. Dit epistel belooft nog meer olie op het vuur te gooien, want het komt -kennelijk- van actief dienstdoende landsverdedigers. Het is erg interessant in de aanloop van de Franse presidentsverkiezingen van volgend jaar. Nationalistisch presidentskandidate Marine Le Pen zegt de misnoegde militairen te steunen, terwijl Macron in de tribune vaak een veeg uit de pan krijgt als softie op het vlak van terreurbestrijding.
De tribune had op het moment van schrijven meer dan 145.000 handtekeningen op de teller staan.
‘Onderneem actie, dames en heren. Deze keer is het geen kwestie van emotie op commando, van kant-en-klare formules of van media-aandacht. Het gaat er niet om uw mandaten uit te breiden of nieuwe mandaten te veroveren. Het gaat om het voortbestaan van ons land, van úw land’, schrijven de auteurs in deze tekst.
Ze richten zich aan de president van de Franse republiek, de ministers, de parlementariërs en de generaals.
‘Concessies aan het islamisme’
De auteurs zeggen dat zij ‘nieuwkomers’ zijn en beseffen dat zij ‘wettelijk’ niet ‘in het openbaar’ kunnen spreken, schrijft Le Figaro. ‘Wij zijn van (…) “de generatie van het vuur”’.
Wat is die generatie dan wel? ‘Afghanistan, Mali, Centraal Afrika of elders, een zeker aantal van ons heeft vijandelijk vuur meegemaakt. Sommigen hebben kameraden verloren. Zij boden hun vel aan om het islamisme te vernietigen waaraan u op onze bodem concessies doet’, schrijven de auteurs.
‘Bijna iedereen van ons heeft “Operation Sentinelle” (de binnenlandse legeroperatie na de reeks terreuraanslagen in 2015, red.) meegemaakt. Wij hebben met eigen ogen de verlaten voorsteden gezien, de onderkomens van de delinquenten. Wij hebben geleden onder de pogingen om verschillende religieuze gemeenschappen, voor wie Frankrijk niets betekent – niets dan een voorwerp van sarcasme, minachting en zelfs haat – vriendschappelijk te bejegenen.’
Verdediging van de ouderen
De auteurs verdedigen de ‘ouderen’ die het eerste schrijven uitbrachten. ‘Al onze ouderen, zij die ons land hebben gemaakt tot wat het is, die zijn grondgebied hebben ingericht, zijn cultuur hebben verdedigd (…), hebben zij gevochten opdat u Frankrijk een mislukte staat zou laten worden?
Ook zou het Franse leiderschap ‘zijn steeds duidelijker wordende vorstelijke onmacht’ vervangen ‘door een brutale tirannie tegen diegenen van zijn dienaren die het nog willen waarschuwen’.
‘Geen sprake van een strafbaar feit’
Premier Jean Castex veroordeelde dit initiatief en beschuldigde de Rassemblement National, die de ondertekenaars had opgeroepen haar actie te steunen, van ‘politieke recuperatie’. De minister van het leger eiste dat sancties zouden worden genomen tegen de ondertekenaars, of zij nu actief of gepensioneerd zijn.
De Parijse openbare aanklager Rémy Heitz, die door parlementsleden van France Insoumise (de socialistische partij van voormalig presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon, red.) was benaderd, wees echter het verzoek af om de auteurs en verspreiders van de tribune te vervolgen omdat er ‘geen sprake was van een strafbaar feit’.
(jvdh)