China verbiedt ‘lelijke gebouwen’

China is lelijke, vreemde en onhandige gebouwen officieel beu. Bouwwerken moeten functioneel, duurzaam en vooral aangenaam zijn om naar te kijken, vindt de Chinese overheid.

De Chinese toplaag van de overheid is het grondig beu: ‘geen onpraktische en lelijke gebouwen meer’. Vorige week dinsdag kondigde de Nationale Commissie voor Infrastructuurontwikkeling, dat is zowat het hoogste orgaan in het land voor constructie, aan dat het stilaan welletjes geweest is.

In 2014 beweerde president Xi Jinping ook al eens aan dat hij vond dat er geen ‘vreemde gebouwen’ in het land meer moeten opgetrokken worden.

Vanaf nu zullen lokale overheden zich dus moeten richten op het bouwen van complexen die betaalbaarder zijn, beter voor het milieu en ook het oog strelen, in plaats van irriteren.

‘De bouw van wolkenkrabbers hoger dan 500 meter moet strikt gelimiteerd worden en de constructie van lelijke gebouwen is hierbij afgeschaft’, leest de officiële berichtgeving van 8 april.

Een kort overzicht van ‘lelijke’ gebouwen in China

De laatste drie decennia bouwde China inderdaad een hele reeks experimentele gebouwen in het land die vaak internationale aandacht kregen vanwege hun twijfelachtige ontwerpen. Maar of die gebouwen ‘lelijk’ zijn, blijft een subjectieve zaak.

Enkele beruchte gebouwen die mogelijk niet gebouwd hadden kunnen worden door deze nieuwe regels zijn ondere andere:

De CCTV-toren in Peking, ontworpen in 2003 door de wereldvermaarde Nederlandse architect Rem Koolhaas. Het hoofdkwartier van de Chinese staatsmedia is 234 meter hoog en telt maar liefst 54 verdiepingen.

De CCTV-toren. Bron: Mark Schiefelbein/Isopix.

De Guangzhou Circle, die dienstdoet als de hoofdzetel van de HongDa XingYe Group en ontworpen werd door de Italiaan Joseph Di Pasquale. Het ronde complex is 138 meter hoog en heeft een totale vloeroppervlakte van 85.000 vierkante meter.

De Guangzhou Circle. Bron: SplashNews.com/Isopix.

Bovendien is de Guangzhou Circle trouwens een ode aan de antieke Chinese munt, net zoals zijn neefje, de Fangyuan Mansion in Shenyang.

Fangyuan Mansion. Bron: Zhang Wenkui/SIPA ASIA/SIPA/Isopix.

Dit gebouw had het zeker niet gehaald: het Tianzi Hotel in de provincie Hebei. Dit 100 meter hoge hotel met tien verdiepen is eigenlijk een gigantische voorstelling van drie Chinese goden. Volgens de Guiness World Records is dit wel het grootste gebouw ter wereld dat eigenlijk een afbeelding is.

Tianzi Hotel. Bron: Yue Zhiqiang/SIPA ASIA/SIPA/Isopix

China telt nog verschillende vreemde gebouwen, maar deze valt wel echt op: een gebouw in de vorm van een krab (zie omslagfoto) aan het Yangchengmeer, nabij Kunshan in de provincie Jiangsu. Het gebouw fungeert als een ecologisch centrum waaruit het meer, dat bekend is voor haar krabbenpopulatie, zal geobserveerd en bestudeerd worden. Deze krab is 75 meter land en 16 meter hoog.

Debat op sociale media

De beslissing zorgde voor heel wat commotie op het Chinese internet. Verschillende Chinese internetgebruikers sprongen hun favoriete lelijke gebouw ter hulp. Zo ging de hashtag ‘geen lelijke gebouwen’ viraal op het Chinese sociale mediaplatform Weibo, met meer dan 170 miljoen views.

Chinese netizens deelden foto’s van allerlei ‘lelijk’ en vreemde gebouwen in hun steden, en debatteerden onder elkaar of de gebouwen lelijk of juist prachtig waren.

Een van de meest besproken gebouwen was de zogenaamde ‘Flying Kiss’ in het zuidwesten van China. Dat is een bizarre uitkijktoren in de vorm van twee mensen waar bezoekers via de twee uiteinden dicht genoeg bij elkaar zouden kunnen komen om een kus te delen.

De ‘Flying kiss’. Bron: screenshot Weibo.

Lees ook: Opvallend bouwproject in Berlijn: Hoogste houten wolkenkrabber in Europa

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.