Opvallend bouwproject in Berlijn: Hoogste houten wolkenkrabber in Europa

Berlijn plant een ambitieus project voor de gentrificatie van de wijk rond Kreuzberg: een houten wolkenkrabber. De toren zou voor Berlijn de aanzet zijn voor een nieuwe manier van duurzaam, sociaal en ecologisch bouwen.

Op 29 januari werd het unieke project voor de eerste keer voorgesteld door de Berlijnse vastgoedmakelaar UTB. Zij willen in de buurt van Friedrichshain-Kreuzberg een houten toren optrekken van net geen 100 meter hoog. Met hout bedoelt UTB speciaal gelamineerd hout dat op veel plaatsen de traditionele ingrediënten zoals staal en beton kan vervangen. Daar zou wel 90 miljoen euro voor nodig zijn.

Bron: Mad Arkitekter.

De toren werd de ‘WoHo’ gedoopt en ontworpen door het Noorse designbureau Mad Arkitekter. De Noren hebben hun naam niet gestolen: met zo’n 29 verdiepen hoog zou de toren het hoogste houten gebouw in Europa worden. Enkel voor de belangrijkste funderingen zou beton worden gebruikt.

Anti-Amazon toren

Blijkbaar is de toren nogal een ideologische statement van de architecten. Thomas Bestgen, de topman van UTB, noemde de ‘Woho’-toren ook wel de ‘Anti-Amazon’-toren. Daarmee verwijst Bestgen naar de verschillende gebouwen die Amazon in het oosten van Berlijn optrok. Lelijke gebouwen zonder een collectief doel, klinkt het bij de Duitse vastgoedman.

Bron: Mad Arkitekter.

In de ‘WoHo’ zullen verschillende lagere gebouwen verbonden zijn aan de het torencomplex die allemaal een duidelijke communityrol zullen spelen. Het is ook de bedoeling dat die ruimten voor de gemiddelde Berlijner betaalbaar zullen zijn.

Meer dan gewoon een appartementsgebouw

‘WoHo’ staat dan ook voor ‘Wohnochhaus’, Duits architectuurjargon voor een residentieel gebouw dat ontworpen is om in te leven. Het zou een charmant gebouw moeten worden dat de hele wijk errond betrekt in alle aspecten van het leven. Om dat doel te bereiken, zal 25 procent van het gebouw bestaan uit winkelruimtes van lokale zaakvoerders. 60 procent zal dienen als woonsten, met betaalbare coöperatieve huisvesting. In de resterende 15 procent worden faciliteiten voorzien zoals een kantine, speelplaats, sauna en panoramisch zicht. Allemaal open voor het publiek.

Bron: Mad Arkitekter.

Florian Schmidt, de verantwoordelijke voor huisvesting in Kreuzberg, is helemaal mee met het verhaal. ‘Dit project geeft de aanzet voor een sociale en ecologische paradigmaverschuiving’, zei die in een persbericht van de stad Berlijn.

Lees ook:

Meer