Deze ‘Belgische’ woontoren in Taiwan zal 130 ton koolstofdioxide absorberen

Later dit jaar wordt de laatste hand gelegd aan een bijzondere woontoren in de Taiwanese hoofdstad Taipei, ontworpen door het bureau van de Belgische architect Vincent Callebaut. Wat de gewrongen toren net zo bijzonder maakt? Het gebouw zal tonnen koolstofdioxide uit de lucht filteren. 

Het in Parijs gebaseerde architectenbureau Vincent Callebaut Architectures heeft met zijn woontoren in Taipei een ambitieuze visie voor ogen: zo veel mogelijk milieu- en overbevolkingsproblemen oplossen. Want wie bioarchitect zegt, zegt Vincent Callebaut.

23.000 bomen

Behalve 40 luxeappartementen herbergt de Tao Zhu Yin Yuan-woontoren 23.000 bomen en struiken aan de gevel, het dak en de balkons. Dat zijn er meer dan in het Central Park in New York. Volgens het architectenbureau zal de toren daardoor ongeveer 130 ton koolstofdioxide kunnen absorberen in het door smog geteisterde Taipei. 

Callebaut omschrijft het opmerkelijke gebouw als een verticaal stadsbos. Het ontwerp zelf is gemodelleerd naar een DNA-streng – een dubbele helix die van onder naar boven toe draait.

‘Anti-smogtoren’

De toren integreert bovendien een regenwateropvangsysteem, draadloos bestuurde ledverlichting, en zonne- en windenergie om de koolstofuitstoot te verminderen.

Om het probleem van de luchtvervuiling in de stad aan te pakken heeft de ‘antismogtoren’ verder een verticale schoorsteen die de lucht aan de grond onttrekt om deze vervolgens door een reeks filters te laten passeren en tenslotte weer schone lucht vrij te laten via de bovenkant.

Het hoofddoel van het Tao Zhu Yin Yuan-toren is om koolstofabsorberende architectuur te promoten en de opwarming van de aarde tegen te gaan. ‘Geconfronteerd met de crisis van de opwarming van de aarde en de klimaatverandering, moeten alle ondernemingen er bij de regeringen op aandringen stimuleringsprogramma’s op te stellen die leiden tot een vermindering van de koolstofuitstoot in de industrie, het vervoer en het dagelijkse leven’, aldus het architectenbureau. 

Wie is Vincent Callebaut?

De Belgische Vincent Callebaut werd geboren in 1977 in La Louvière. Hij studeerde architectuur aan de ULB in Brussel, en raakte geïnspireerd door de combinatie van architectuur en natuur. Na zijn studies trok hij met een beurs naar Parijs, waar hij stage liep en bij verschillende architectenbureaus werkte. Sinds 2008 runt hij in hartje Parijs het bureau Vincent Callebaut Architectures.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20