Sinds zijn laatste publieke optreden op 20 januari heeft Jack Ma opnieuw van zich laten horen. Hij nam namelijk deel aan een videoconferentie met Vladimir Poetin, minder dan een week na de aankondiging van een recordboete die de Chinese toezichthouders aan Alibaba hadden opgelegd.
Jack Ma is de afgelopen zes maanden bijzonder stil geweest. Eind oktober heeft hij zich door zijn kritiek op de Chinese banksector en de regulering daarvan de toorn van de plaatselijke autoriteiten op de hals gehaald. Ze besloten de veelbelovende beursgang van Ant Group, een dochteronderneming van Alibaba, uit te stellen – om niet te zeggen te annuleren. De oprichter van de e-commerce-gigant verdween vervolgens gedurende drie maanden uit het openbare leven, wat leidde tot een aantal geruchten (ontvoering, huisarrest, zelfs de dood) over hem.
Jack Ma was op 20 januari weer opgedoken naar aanleiding van een video in het kader van een filantropisch evenement van zijn stichting. Daarna was hij opnieuw van de radar verdwenen.
Afgelopen zaterdag besloten Chinese toezichthouders Alibaba een boete op te leggen van 2,3 miljard euro – een recordboete – wegens misbruik van machtspositie. Dit nieuws zorgde ervoor dat Jack Ma wederom van zich liet horen. Tijdens een bijeenkomst die op 14 april door het Russisch Geografisch Genootschap werd georganiseerd, verscheen de Chinese ondernemer op een pleintje, aan de zijde van de Russische president Vladimir Poetin.
Jack Ma is lid van de raad van bestuur van de Russische groep, dus zijn aanwezigheid op de bijeenkomst is legitiem. Aan de andere kant bleef hij gedurende de hele videoconferentie zwijgen. Hij leek zelfs zeer ongeïnteresseerd in de discussies.
Jack Ma staat niet langer aan het hoofd van Alibaba, maar hij blijft een belangrijke aandeelhouder. Ondanks de historische boete blijft de groep het uitstekend doen. Niet in de laatste plaats omdat zij de sanctie heeft aanvaard en heeft beloofd zich aan de geldende voorschriften te zullen houden. Beleggers hebben er vertrouwen in dat Alibaba het goed kan blijven doen terwijl het de richtlijnen van de Communistische Partij volgt.
(lb)
Lees ook: