Leuvense NFT van één blauwe pixel te koop, vraagprijs… 1 miljoen dollar

Het Leuvense kunstgezelschap Les Pères Fondateurs zet morgen zijn eerste kunstwerk te koop. Het gaat over een non-fungible token (NFT), een digitaal kunstwerk dat verankerd wordt aan de kunstenaar en koper via blockchain. NFT’s zijn de nieuwste hype in de crypto- en kunstwereld. De Leuvenaars willen hun NFT van één blauwe pixel wegdoen voor een vraagprijs van 1 miljoen dollar.

Les Pères Fondateurs, wat Frans is voor ‘de grondleggers’, wil naar eigen zeggen met hun naam verwijzen naar de aankomst van een nieuw paradigma, het aanbreken van iets nieuw. Met die noemer wil het Leuvense kunstgezelschap de wereld van visuele kunst en digitale technologie gaan veroveren.

De kunstenaars maken hun debuut op het wereldtoneel door de verkoop van een NFT. Meestal zijn NFT’s een afbeelding (soms in 3D), video, een locatie in VR of tegenwoordig zelfs een Tweet. Maar de NFT van de Leuvenaars is wel heel minimalistisch. Ze bieden één enkele blauwe pixel aan als NFT. Die willen ze verkopen aan minstens 1 miljoen dollar.

Duurste dollar-per-pixel NFT ter wereld

Het lijkt wel een uit de hand gelopen aprilgrap. De veiling van de NFT zal vanaf 1 april beginnen via de digitale NFT-markt OpenSea.io. Momenteel staat de prijs zelfs al op 1.187.317 dollar.

Naar eigen zeggen is het kunstwerk een poging om de grenzen tussen kunst en de financiële steun voor kunst te laten vervagen. De beveiligde blockchain-informatie van het eigendom en de oorsprong van het kunstwerk zal groter zijn dan de opslagruimte dat het pixel zelf inneemt. Daarmee wil Les Pères Fondateurs mensen laten nadenken over de aard van kunst en haar relatie met materialisme en cryptomunten.

Het kunstwerk zou overigens de duurste NFT zijn in verhouding van dollars per pixel.

De NFT werd geïnspireerd door het kunstwerk ‘Blue Monochromes’ van Yves Klein, een Franse schilder. Dat schilderij was een effen blauwe vlak en één van de pilaren van het monochromisme, een kunststijl waar men zich beroept op één kleur om emoties op te roepen en discussie uit te lokken. (wdm)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.