Avatar is opnieuw de succesvolste productie uit de wereldwijde filmgeschiedenis. Tot enkele dagen geleden werd die titel door Avengers: Endgame gedragen, maar een heruitgave in China maakte van Avatar voor de tweede keer sinds zijn lancering twaalf jaar geleden wereldwijd recordhouder.
Endgame, twee jaar geleden uitgebracht, had in totaal wereldwijd 2,35 miljard euro inkomsten gerealiseerd. Tot op dat ogenblik stond Avatar met een omzet van ruim 2,34 miljard euro op de eerste plaats. Door de herlancering in China heeft die achterstand echter opnieuw opgehaald.
Titanic
Avatar verdrong elf jaar geleden zelf Titanic in de ranglijst met de meest succesvolle filmproducties van de eerste plaats. Beide films werden door trouwens door regisseur James Cameron gemaakt.
Avatar realiseerde bij zijn eerste lancering in China een 203 miljoen dollar inkomsten. Dat betekende destijds een sterke prestatie. De Chinese bioscoopmarkt zou pas nadien een exponentiële groei laten optekenen. Dat de film ook bij zijn tweede doortocht in China op heel wat belangstelling mag rekenen, is veelbelovend voor de verdere films uit de franchise.
Cameron werkt al geruime tijd aan een opvolger van Avatar. In totaal zouden de franchise uit vijf films moeten bestaan. De tweede productie zou in december volgend jaar in de bioscopen moeten verschijnen.
De opnames voor de productie werden op het einde van de voorbije zomer in Nieuw-Zeeland hervat. Daarvoor moest het team wel een bijzondere toelating vragen om het land te mogen betreden. Omwille van de coronacrisis had Nieuw-Zeeland immers zijn grenzen gesloten.
Telkens met twee jaar verschil zouden vervolgens de drie andere producties op de markt moeten komen.
Disney
Voor de betrokken filmstudies maakt de wissel aan de top van de rangschikking echter niet veel uit. Avatar werd gemaakt door Fox, terwijl Avengers tot de portefeuille van Marvel Studios behoort. Beide studio’s zijn echter eigendom van Walt Disney.
China is momenteel de belangrijkste filmmarkt van de wereld. De Chinese bioscopen mochten in juli vorig jaar hun deuren opnieuw openen. Door de uitbraak van de coronapandemie zijn er de voorbije periode echter relatief weinig nieuwe bioscoopfilms gemaakt. Daarom grepen de Chinese bioscoopuitbaters terug naar successen uit het verleden.
(jvdh)