Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 01 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Tekent Disney’s overname van Fox het doodvonnis van de bioscoop?

Logo Business AM

27/12/2017 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De overname van een groot deel van de entertainmentdivisie van 21st Century Fox door Walt Disney wordt door bioscoopuitbaters met argwaan bekeken. Volgens sommige bronnen dreigt de transactie zelfs de toekomst van de hele bioscoopsector te hypothekeren.

De fusie zal Disney immers een sterkere machtspositie bezorgen in de relaties met de uitbaters van filmzalen, zoals AMC Entertainment of Carmike Cinemas. Bovendien kan het concern door de operatie ook zijn exclusieve online aanbod gevoelig versterken. Daardoor zouden de bioscopen zelfs volledig kunnen worden uitgesloten. Disney betaalt voor de entertainment-activa van Fox een bedrag van 52,4 miljard dollar. De inlijving van de entertainmentdivisie van 21st Century Fox door Disney brengt een aantal lucratieve franchises onder één dak. Blockbusters zoals Star Wars en Marvel van Disney krijgen immers het gezelschap van X-Men en Avatar van Fox. “Disney wordt stilaan de Walmart van Hollywood,” zegt ook Barton Crockett, mediaspecialist bij consulent B. Riley Financial. “Er mag verwacht worden dat de overname een grote impact zal hebben op de hele filmsector.”

Winstmarges

Disney hoopt de overname binnen een periode van twaalf tot achttien maanden te kunnen afronden. De transactie moet nog wel door de autoriteiten worden goedgekeurd. Dat is echter geen evidentie. Disney en Fox verkochten vorig jaar samen 40 procent van alle filmtickets in de Verenigde Staten en Canada. “Dat is een marktconcentratie die ook de mededigingsautoriteiten nader zullen willen bekijken,” aldus het persbureau Bloomberg. Verwezen wordt daarbij naar de recente beslissing van de Amerikaanse autoriteiten om de fusie tussen AT&T en Time Warner te weigeren. Indien Disney zijn plannen echter mag doorzetten, dreigen volgens Bloomberg de bioscoopuitbaters onder grotere druk kunnen worden gezet. De inkomsten uit de ticketverkoop worden meestal gelijk verdeeld tussen de filmmaatschappij en de bioscoopuitbater, maar Disney heeft eerder al grotere porties opgeëist. “Op grote kassuccessen, zoals Star Wars, legt Disney vaak beslag op meer dan 60 procent van de inkomsten,” aldus Bloomberg. “Die strategie kan nu ook worden toegepast op een aantal franchises van Fox.”

Positief?

De bioscoopsector staat al onder druk van online filmplatformen zoals Netflix en Home Box Office en de fusie tussen Disney en Fox dreigt de situatie nog moeilijker te maken. Filmstudio’s willen hun producties bovendien sneller op video kunnen uitbrengen, waardoor bioscopen minder ruimte en tijd krijgen. “Die problemen hebben al tot een consolidatiebeweging aanleiding gegeven, zoals de overname van Regal Entertainment door Cineworld eerder deze maand voor een bedrag van 3,6 miljard dollar,” zegt Bloomberg. “Tot nu toe heeft Disney anderzijds nog geen pogingen ondernomen om filmproducties sneller op de videomarkt te krijgen,” waarschuwt echter Leo Kulp, analist bij RBC Capital Markets. “Disney geeft er de voorkeur aan dat zijn films een langere periode in het bioscoopcircuit blijven.” “De overname van de filmdivisie van Fox door Disney zou dan ook mogelijk voor de bioscoopuitbaters uiteindelijk positief kunnen uitdraaien. (mah)


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks