Japan heeft een minister van Eenzaamheid aangesteld, omdat de zelfmoordcijfers de pan uitswingen sinds de pandemie.
De nieuwe portefeuille gaat naar Tetsushi Sakamoto, die al verantwoordelijk is voor de bestrijding van het dalend geboortecijfer en de heropleving van de regionale economieën.
Zijn taak zal zijn om manieren te bedenken om ‘de vele vormen van eenzaamheid’ te identificeren en te bestrijden, aldus de Japanse premier Yoshihide Suga in de krant Japan Times. De premier legt uit dat onder meer vrouwen, ouderen en universiteitsstudenten die afstandsonderwijs volgen zich steeds meer geïsoleerd voelen naarmate de pandemie blijft aanslepen. Japanse mannen voelen zich sowieso al vaak eenzaam door de neiging om veel in te zetten op carrière in de Japanse samenleving.
Dodelijker dan obesitas
Volgens een onderzoek uit 2018 van gezondheidsverzekeraar Cigna heeft eenzaamheid ‘dezelfde impact op mortaliteit als het roken van 15 sigaretten per dag’. Dat maakt het gevaarlijker dan obesitas.
Volgens cijfers van de Japanse politiediensten beroofden 20.919 mensen zichzelf van het leven in de Japanse archipel. Het ging om de eerste jaarlijkse stijging na 11 jaar gestaag dalende cijfers. Ter vergelijking: het coronavirus eiste tot nog toe 7.595 dodelijke slachtoffers in Japan.
Eenzaamheid zit diep ingebakken in de Japanse maatschappij. ‘Kodoku’, de Japanse term voor eenzaamheid, betekent evenwel zoiets als ‘rustige afzondering’. Alleen zijn wordt er bijna verheerlijkt, zoals communicatiespecialist Junko Okamoto opmerkt in de Japan Times. Door de vooral de positieve aspecten van alleen zijn te benadrukken, wordt ‘de hopeloze en ondraaglijk pijnlijke aard van eenzaamheid in de samenleving genegeerd’, aldus de deskundige in de krant.
De belangrijkste uitdaging van de Japanse overheid zal volgens hem zijn om de criteria te formuleren waarmee bepaald wordt dat iemand gebukt gaat onder eenzaamheid en dus hulp nodig heeft.
Zit je zelf met vragen over zelfdoding? Dan kan je terecht bij de mensen van de Zelfmoordlijn op het nummer 1813, of via chat op zelfmoordlijn.be.
Lees ook: