De verkiezingsresultaten in Ninove zijn hoe dan ook definitief, ondanks het lopende gerechtelijk onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (cd&v) gezegd aan Belga. De termijn om de uitslag te betwisten is namelijk verstreken. Toch kunnen er nog gevolgen zijn voor Forza Ninove.
Key Takeaways
- Het lopende onderzoek naar verkiezingsfraude in Ninove kan geen gevolgen hebben voor de absolute meerderheid van het Forza Ninove van burgemeester Guy D’haeseleer.
- Wel kunnen er individuele veroordelingen volgen, waardoor er eventuele andere personen in de gemeenteraad komen.
In Ninove zijn deze ochtend zeven mensen opgepakt in het kader van een lopend onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude. Het gaat om mensen die gelinkt zijn aan burgemeester Guy D’haeseleer en meerderheidspartij Forza Ninove. De aanklachten luidden valsheid in geschriften, gebruik van valse stukken en inbreuken op de kieswetgeving. De focus ligt op die eerste aanklacht, want daar staan zware straffen op.
Geen gevolgen voor verkiezingsuitslag
In Ninove zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen 7,54 procent van de stemmen uitgebracht met een volmacht. Dat is veel meer dan in andere gemeenten. In totaal gaat het om 1.618 stemmen. Aangezien Forza Ninove zijn meerderheid behaalde met een overschat van zo’n 100 stemmen, was de invloed op de verkiezingsuitslag dus groot.
Toch zal het lopende onderzoek geen invloed meer hebben op de absolute meerderheid van Forza Ninove. Niemand diende indertijd namelijk bezwaar in bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen en de termijn daarvoor is ondertussen verstreken.
Persoonlijke veroordelingen wel mogelijk
Het is wel mogelijk dat bepaalde verkozenen zelf schuldig bevonden worden. In dat geval kunnen ze hun politieke rechten verliezen. De zetel blijft daarbij wel bij Forza Ninove en gaat zo naar een andere kandidaat van de partij die nipt niet verkozen was. Het zal er dan vanaf hangen of zij zich aan de partijlijn houden, aangezien Forza Ninove maar een heel nipte meerderheid heeft.
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (cd&v) bekijkt zelf ook nog welke maatregelen ze kan nemen. “We bekijken de mogelijkheid om ons burgerlijke partij te stellen. Een strafrechtelijke procedure neemt veel meer tijd in beslag dan een administratiefrechtelijke, wat de stabiliteit van het lokaal bestuur niet ten goede komt. Hopelijk komt er snel duidelijkheid”, klinkt het.
Motie van wantrouwen
Tot slot is er toch nog een risico voor de meerderheid van Forza Ninove. Er kan namelijk een motie van wantrouwen ingediend worden. Dat kan niet in het eerste en laatste jaar van de legislatuur, maar dus wel aan het einde van het jaar.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!