De Nederlandse wetgeving staat bedrijven toe om binnen bepaalde contexten naar uw vaccinatiebewijs te vragen. In België is dat heel andere koek.
Laat het nog even duidelijk zijn: in België, net zoals in Nederland, kan uw werkgever u niet verplichten om u te laten vaccineren. Sommige vaccins zijn over het algemeen verplicht, zoals polio. Het coronavaccin is daar zeker niet bij.
Vaccinatiebewijs vragen?
Maar in Nederland mag een zorginstelling, school, café of evenementorganisator een vaccinatiebewijs eisen van bezoekers, om bijvoorbeeld de gezondheid van andere bezoekers te beschermen. Dat schrijft de Gezondheidsraad van Nederland in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid.
België heeft heel strenge regels als het over de medische gegevens van privépersonen gaat. Uw werkgever mag u de toegang tot de werkvloer niet ontzeggen omdat u niet gevaccineerd bent, tenzij in uitzonderlijke gevallen. Als u bijvoorbeeld in luchthaventransport werkt en u moet gevaccineerd zijn om bepaalde landen in te mogen.
Privésfeer
Maar verder is het voor een werkgever eigenlijk heel moeilijk om die vaccinatiegegevens zelfs maar te bemachtigen. Dat is namelijk privé-informatie, zoals een zwangerschap of chronische ziekte.
Voor horeca geldt trouwens hetzelfde principe: zij mogen op dit moment geen klanten weigeren op basis van een vaccinatiebewijs. Dat zou onder de anti-discriminatiewetgeving vallen.
Hetzelfde gold trouwens voor de corona-app. Toen die in Europa verspreid raakte, stelden enkel Britse pubs voor om enkel toegang te verlenen aan mensen die de app geïnstalleerd hadden. Wie geen risico liep, zou dan binnen mogen en vice versa. Ook over vaccinatiestatus woedde toen een gelijkaardig debat. Maar privacywaakhonden veegden dat voorstel al snel van tafel.
Dat wil niet zeggen dat de wetgeving niet aangepast kan worden. In Nederland roept men net op tot meer waakzaamheid. Maar Denemarken lanceerde net een coronavaccinatie-app waarmee u kan bewijzen dat u gevaccineerd bent. Zo kan u bijvoorbeeld op reis vertrekken zonder achteraf in quarantaine te gaan. De app moet er wel nog worden uitgerold.
Lees ook: Brussels Airlines staat niet te springen om binnenkort ‘coronapaspoort’ te eisen van reizigers