Is er een oorlog tussen jonge amateur-traders en professionele hedgefondsen aan de gang? Enkele knotsgekke koersen op Wall Street lijken te wijzen op ongecontroleerde speculatieve bubbels.
Gekte rond GameStop. De vreemde koerscapriolen van gameswinkelketen GameStop staan symbool voor de beursgekte. Het aandeel won woensdag nog eens 135 procent zonder directe aanleiding. Heel wat particuliere beleggers speculeren op de koerssstijgingen, terwijl grote hedgefondsen op Wall Street op een koersdaling rekenen.
Reddit versus Wall Street. De veelal jonge, particuliere beleggers organiseren zich via het berichtenplatform Reddit. Daardoor komt het tot een ongeziene krachtmeting. De kleine speculanten vuren de koers aan met nieuwe aankopen, terwijl de hedgefondsen aan ‘short selling’ hopen te doen.
Bij die techniek verkoop je geleende aandelen in de hoop op een crash van de koers, zodat je de aandelen goedkoop kan terugkopen en de winst kan opstrijken. Als de koers echter blijft stijgen, dreigen de short sellers echter zwaar verlies te lijden. Ze moeten de geleende aandelen duur terugkopen om de geleende aandelen terug te geven aan hun eigenaar.
Revolte breidt uit naar andere aandelen. Na GameStop zoekt het jonge beleggersleger naar andere aandelen die ze omhoog kunnen jagen. Zo schiet het aandeel van de bioscoopketen AMC, dat door de coronapandemie flirt met het faillissement, als een raket omhoog, zonder fundamentele aanleiding. Ook andere aandelen laten bizarre stijgingen optekenen.
Sommige analisten spreken van een georganiseerde revolte tegen de basisfilosofie van de beurs, die zegt dat door het spel van vraag en aanbod elk bedrijf een faire waardering krijgt. Bij de confrontatie staan de millennials met hun online beleggingsapps als Robinhood tegenover de babyboomers die Wall Street domineren. De jonge beleggers spreken de ‘boomers’ ook rechtstreeks aan in hun posts op Reddit.
De beurs dreigt door ’trader populism’ te ontaarden in een ongecontroleerd casino, zeggen de critici van de kleine speculanten, die vergeleken worden met een ‘flash mob’ die plots opduikt en de boel op stelten zet.
Uit verveling? Een van de theorieën is dat de massale mobilisatie mogelijk is omdat Amerikaanse jongeren zich vervelen in de coronapandemie en zich op online beleggen storten. Het feit dat er op korte termijn enorme beleggerswinsten te behalen zijn – de koers van GameStop is op twee weken tijd ruim vertienvoudigd – verleidt ook nieuwkomers op de beurs om een gokje te wagen.
Beurswaakhonden ongerust. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC laat weten de situatie van nabij op te volgen en ook het Amerikaanse ministerie van Financiën zegt de situatie in de gaten te houden.