Britse onderzoekers hebben een machine ontwikkeld dat het aantal hart- en longtransplantaties zou kunnen verviervoudigen.
De ‘reanimatie’-machine, ontwikkeld in het Royal Papworth Hospital in Cambridge, kan zuurstofrijk bloed in beide organen pompen en werd al succesvol ingezet bij een baanbrekende operatie.
De meeste transplantatie-organen komen van mensen die hersendood zijn. Daarbij is het cruciaal dat artsen het hart laten kloppen totdat ze uit het lichaam worden verwijderd. De tijd tussen vaststellen van de hersendood en het uitnemen van organen ligt tussen de 4 tot 12 uur. Als het hart niet meer klopt en de bloedsomloop is gestopt is er minder tijd. Zodra het bloed niet meer door het lichaam gaat, worden organen snel minder geschikt voor transplantatie.
Maar het nieuwe apparaat kan zuurstofrijk bloed in de organen pompen nadat het hart van de donor is gestopt, waardoor de organen ‘gerevitaliseerd’ worden en waardoor artsen meer tijd krijgen om een transplantatie uit te voeren.
‘Het reanimeert en dan vult de energievoorraden van het hart aan, wat we reconditionering noemen, waardoor het getransplanteerd kan worden’, zegt Pedro Catarino, een van de Britse chirurgen, aan de BBC. ‘We denken dat het op zijn minst het aantal harten en longen dat beschikbaar is voor transplantatie kan verdubbelen en misschien verviervoudigen.