Een nieuwe start-up introduceert echte melk gemaakt uit dierlijke cellen, zonder dat daarvoor koeien nodig zijn.
Melk is goed voor elk, dat weten we al lang. De wereldwijde melkproductie bedroeg vorig jaar dan ook meer dan 513 miljoen ton, met dank aan de 270 miljoen melkkoeien in de wereld. Die wereldwijde vraag naar zuivelproducten neemt alleen maar toe door bevolkingsgroei, stijgende inkomens en verstedelijking.
Wetenschappers waarschuwen echter al jaren voor de impact van deze groeiende zuivelindustrie op het klimaat. Zo is de sector bij ons bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 4 procent van de broeikasgassen in Vlaanderen.
Maar een start-up uit Singapore komt nu met een unieke oplossing op de proppen. TurtleTree Labs is het eerste biotechbedrijf ter wereld dat melk produceert op basis van dierlijke cellen zonder dat er daadwerkelijk dieren aan te pas komen. Het bedrijf wil naar eigen zeggen de enorme zuivelindustrie verstoren en mensen toegang geven tot ‘veiligere’ en ‘kwalitatief betere’ zuivelproducten.
‘De technologie kan een aanzienlijke uitdager zijn voor de wereldwijde zuivelindustrie’, zegt investeerder Nick Cooney, oprichter van het Amerikaanse kapitaalfonds Lever VC. ‘Dit is het eerste bedrijf ter wereld dat echte melk produceert op basis van celkweek en dat opent de deur naar veiligere, gezondere en aangepaste zuivelproducten, die kunnen worden gemaakt met een veel kleinere hoeveelheid natuurlijke grondstoffen.’
De melk verschilt dus ook van ingeburgerde plantaardige alternatieven zoals amandel- of sojamelk. Volgens de oprichters van TurtleTree Labs heeft plantaardige melk doorgaans niet dezelfde smaak en voedingswaarden als gewone melk. Het bedrijf wil daarom een nieuw alternatief aanbieden aan consumenten die de voorkeur geven aan zuivelproducten maar tegelijkertijd klimaatbewust zijn.
Toch is de ‘koeloze’ melk nog niet in de winkelrekken van je supermarkt te vinden. De start-up is nog volop bezig het team verder uit te bouwen en extra prototypes te maken. In dit voorjaar wil het de eerste flessen op de markt brengen.