Bankrekeningen vind je in allerlei soorten, maar de meest gebruikte is de zichtrekening. Een zichtrekening is een rekening waar je je dagelijkse betalingen mee kunt verrichten. Verder zijn er bankrekeningen die een specifiek doel hebben, zoals
- spaarrekeningen: om geld te sparen,
- effectenrekeningen: om beleggingen te beheren en te bewaren,
- jongerenrekeningen: zicht- en spaarrekeningen voor minderjarigen,
- studentenrekeningen: zicht- en spaarrekeningen voor studenten,
- zakelijke rekeningen: bankrekeningen voor bedrijven of instellingen,
- kredietkaartrekeningen: rekeningen gekoppeld aan een kredietkaart.
Iedere bankrekening heeft een eigen uniek nummer. Dit bankrekeningnummer is samengesteld volgens een internationaal afgesproken systeem: het IBAN-rekeningnummer (oftewel het International Bank Account Number).
Gratis bankrekening openen
Aanbieder | Gratis advies | Gratis simulatie |
Tip: open een gratis zichtrekening! | Simulatie maken | |
Vergelijk alle zichtrekeningen van KBC! | Simulatie maken |
Rekeningoverzichten
Op de rekeningoverzichten van een bankrekening kun je precies zien wat het huidige saldo is en welke transacties plaats hebben gevonden in een bepaalde periode. Deze rekeningoverzichten worden in een uitgeprinte vorm door de bank naar je toegezonden, maar zijn ook steeds vaker online in te zien via internetbankieren of via de mobiele app op je smartphone of tablet.
Hoe opent je een bankrekening?
Om een bankrekening te openen in een kantoor van een bank heb je altijd een geldig identiteitsbewijs nodig. Dit om te controleren of werkelijk de persoon bent die je beweert te zijn, maar eveneens om je woonplaats en handtekening te checken.
Wanneer je echter een bankrekening op afstand wilt openen, bijvoorbeeld via:
- het internet op je pc,
- mobiel via een app op je smartphone of tablet,
dan dien je een kopie van de voor- en achterkant van je identiteitswijs per post op te sturen, samen met een bewijs van je woonplaats.
Bij het aanvragen van een bankrekening moet je er rekening mee houden dat een bank altijd bepaalde bankzaken mag weigeren, zoals:
- een bankkaart,
- de toegang tot internetbankieren.
Wel is een bank verplicht om je de basisbankdienst te verstrekken.
Hoe sluit je een bankrekening?
Op het moment dat je een bankrekening wil sluiten, dan dien je dit uitdrukkelijk aan te vragen in een vestiging van de betreffende. Ook bij het afsluiten van een bankrekening dien je je identiteitsbewijs mee te brengen. Het afsluiten van een bankrekening kun je overigens ook per brief regelen. Indien je in het bezit bent van een bankkaart van de bankrekening die je wilt sluiten, dan dien je deze te retourneren aan de bank. Uiteraard krijg je bij de afsluiting van een bankrekening altijd het geld uitbetaald dat nog op de betreffende rekening staat, samen met de rente die je nog tegoed hebt. Deze uitbetaling kan zowel contant als door middel van een overschrijving naar een andere bankrekening gebeuren.
Een bank kan overigens ook zelf het initiatief nemen om een bankrekening af te sluiten. In een dergelijk geval dient de bank je altijd tijdig schriftelijk van op de hoogte stellen, bijvoorbeeld per aangetekende post. In alle gevallen zal een bank je de basisbankdienst niet mogen ontzeggen.
Welke bankrekening(en) ga je openen?
Welke bankrekening(en) je gaat openen is afhankelijk van het doel van de rekening(en). Op het moment dat je alleen alledaagse bankzaken wilt verrichten dan is in de regel een zichtrekening met bankkaart voldoende. Wanneer je echter meer uit je geld wilt halen dan kan bijvoorbeeld een spaar- of effectenrekening een uitgelezen oplossing zijn.