De regeringen in ons land zullen vrijdag strengere maatregelen aankondigen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, schrijft De Tijd. Meteen zal ook de coronabarometer voorgesteld worden, vernam onze redactie.
Hoewel de federale regering-De Croo niet wou meegaan in de paniekerige sfeer en eerst het effect van de huidige maatregelen wou afwachten, zal er nu alsnog ingegrepen worden. Vorige week besliste het Overlegcomité dat cafés voortaan om 23 uur dicht moeten en we maximaal met vier mensen aan één tafeltje mogen zitten. In restaurants mag dat echter met tien personen en zijn we tot 1 uur ’s nachts welkom. Horeca Vlaanderen vroeg zelf al om die anomalie recht te trekken, onder het motto ‘iedereen gelijk’.
De harde lockdown van maart wil de regering nog altijd vermijden, maar men beseft dat er bijkomende verstrengingen nodig zijn om de situatie om te keren. Niet voor het eerst blijken onze buurlanden daarbij cruciaal. Nederland heeft dinsdagavond een persconferentie op de planning staan, waarbij de horeca mogelijk twee weken de deuren moet sluiten. En in Frankrijk komt president Emmanuel Macron in stelling. Hoogstwaarschijnlijk zal hij woensdag strenge maatregelen aankondigen.
Wat ligt er bij ons op tafel?
- Telewerken: volgens De Tijd wil de regering het thuiswerken opnieuw afdwingen. Al enkele weken is het ‘de norm’, maar de meeste bedrijven springen er te los mee om. Kantoren zijn in se veilig, maar pendelen is dat minder. De regering wil beelden van overvolle bussen, trams en treinen liever vermijden en mensen dus vaker thuis laten werken.
- Essentiële verplaatsingen: aan Franstalige zijde bestaat het pleidooi om niet-essentiële verplaatsingen te verbieden, zoals in maart. De krant schrijft dat de Vlaamse politici zo’n verbod minder genegen zijn en er dus (nog) geen consensus over bestaat. Het kan niet de bedoeling zijn om werk en economie opnieuw helemaal te gaan verlammen, valt te horen.
- Horeca: zoals Horeca Vlaanderen al voorstelde, zou het kunnen dat we naar één vast sluitingsuur van wellicht 23 uur overschakelen. Ook zouden we in elke horecazaak maximaal met vier mensen aan één tafeltje mogen zitten. Omdat het verschil tussen cafés en restaurants al tot kritiek leidde, kan dit een binnenkopper zijn voor de regering.
- Onderwijs: de onderwijsvakbonden eisen dat de scholen overschakelen naar ‘code oranje’ of zelfs ‘code rood’. Woensdag is er daarover een overleg gepland tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de vakbonden, maar maandag liet hij op Radio 1 verstaan dat hij niet wil afwijken. ‘Ik denk dat het veiliger is om de scholen open te houden, anders gaan ze in een omgeving die veel minder gecontroleerd is.’ De hogeschool Thomas More schakelde al uit eigen beweging over naar code oranje.
- Coronabarometer: de langverwachte barometer komt er vrijdag eindelijk aan. Die legt een aantal fases vast, afhankelijk van de circulatie van het virus, en koppelt daar een reeks coronaregels aan. Het duurde een hele tijd om die af te werken en te finetunen, omdat de regering hem consequent wil gebruiken. Het systeem mag niet gebrekkig blijken bij een stevige opstoot van het virus.