Het coronavaccin dat Rusland aan toptempo ontwikkelde, lijkt de eerste (beperkte) peer-review tests goed te doorstaan. De proefpersonen ontwikkelen resistentie en er zijn momenteel nog geen nadelige gevolgen gespot. Dat moet in ieder geval blijken uit eerste testresultaten die Rusland publiceerde.
Begin augustus maakte de Russische president Vladimir Poetin bekend dat Russische wetenschappers een vaccin tegen het coronavirus hadden ontwikkeld. De elite van Rusland, inclusief Poetins dochter, hadden het op dat moment al ingespoten gekregen. Maar de internationale wetenschappelijke wereld had twijfels bij de onderzoeksprotocollen van Rusland.
Werkend vaccin
De eerste peer review van het vaccin, blijkt het alleszins te werken. Dat blijkt alleszins uit een publicatie in het toonaangevende blad The Lancet. Het gaat om een beperkte proef op een veertigtal personen, allemaal jonge mannen. Maar die tonen wel allemaal antistoffen in hun lichaam na een toediening van het vaccin. Er zijn nog geen tegenreacties gevonden.
De overheid heeft aangekondigd dat ze ten laatste in oktober willen starten met het toedienen van de vaccins, aan medisch personeel en leerkrachten. Daarna komt er een bredere vaccinatiecampagne, later dit jaar. Analisten zijn bang dat Rusland het winnen van de ‘coronarace’ belangrijker zou vinden dan de veiligheid van het vaccin.
Tweeledig vaccin
De Russische onderzoekers hebben twee vormen van het vaccin getest, bevroren en gevriesdroogd. Deelnemers aan Fase 1 kregen een stuk van het tweeledige vaccin, deelnemers aan Fase 2 kregen ook het tweede shot, 21 dagen later. Alle 40 deelnemers uit de tweede fase produceerden antilichamen, meer dan de deelnemers die een gevriesdroogd vaccin kregen. Zij die het volledige vaccin kregen, produceerden ook meteen voldoende antilichamen om immuun te zijn.
Een derde fase van het klinische onderzoek is ingegaan op 26 augustus. 40.000 vrijwilligers uit verschillende leeftijds- en risicogroepen krijgen het vaccin toegediend.