In oktober gaan er bij luchtvaartmaatschappij American Airlines 19.000 jobs op het blok. Op dat moment valt het overheidsgeld weg en de coronacrisis is nog helemaal niet voorbij.
De luchtvaartsector is wellicht een van de zwaarst getroffen industrieën ter wereld. In de zomermaanden trok de vraag wat aan, maar de toeristische sector ligt nog steeds op apegapen. Er is geen maatschappij die geen miljarden misloopt.
Veilig tot oktober
Dat geldt ook voor het bedrijf uit Forth Worth. In maart werkten er nog 140.000 mensen voor American Airlines en dat blijft zo tot september. De 25 miljard dollar die American kreeg van de overheid in de Verenigde Staten kwam namelijk met voorwaarden. Geen ontslagen tot het geld opdroogt en dus zit iedereen veilig tot oktober.
Er was hoop dat het luchtverkeer zou optrekken na de eerste coronagolf, maar niets is minder waar. Er is sprake van herstel, maar eerder weinig, en het geld van de overheid loopt op zijn einde.
‘We hebben al enkele vervelende updates moeten geven doorheen de hele pandemie, we zitten in een wereld die we ons zelfs niet konden voorstellen’, zegt American Airlines-CEO Doug Parker in een brief aan het personeel. ‘Vandaag moeten we de moeilijkste boodschap brengen. Dat er onvrijwillige ontslagen zullen vallen op 1 oktober.’
Nog een hulppakket?
De vakbonden hebben bij de overheid gepleit om nog 25 miljard dollar vrij te maken om jobs te vrijwaren tot maart. Dat voorstel vindt zelfs steun over de beide partijen, maar het Congres is er nog niet in geslaagd om tot een akkoord te komen.
‘De enige manier om deze ontslagen te vermijden is een verlenging van het programma’, klinkt het nog.
American Airlines heeft, net zoals andere luchtvaartmaatschappijen, zijn best gedaan om te besparen. Er werden gouden handdruk-programma’s opgesteld, er zijn personeelsleden met vervroegd pensioen gestuurd en op onbetaald verlof gegaan. Maar al vorige maand was het duidelijk dat zowat 20.000 tot 25.000 mensen riskeerden hun job te verliezen.
De eerste vlaag van 19.000 wordt nu werkelijkheid. Zowat 17.500 werknemers zullen op 1 oktober op non-actief worden gezet, aldus de maatschappij. Zij kunnen wel teruggehaald worden wanneer de toestand verbetert. Daarnaast verdwijnen er 1.500 managementfuncties.