De autoverhuurder Hertz, die op de rand van het faillissement balanceert, ging vrijdag tot 68 procent hoger op Wall Street nadat hij had aangekondigd voor 1 miljard dollar extra aandelen uit te geven. Sinds het bescherming vroeg tegen zijn schuldeisers steeg het bedrijf al meer dan 1.000 procent.
Hertz vroeg vrijdagochtend aan een van de advocaten die het bedrijf begeleidt bij zijn faillissement om de uitgave goed te keuren. Die deed dat. ‘De recente bewegingen op de beurs en de prijs van het aandeel zijn een unieke kans om geld op te halen, vergeleken met andere methodes’, was de redenering.
Maar Hertz gaf daarbij wel de waarschuwing dat de huidige aandelen ‘uiteindelijk waardeloos kunnen zijn’. Aandeelhouders verliezen bijna altijd geld bij een faillissement. Eerst worden namelijk de advocaten betaald, daarna de banken, daarna de leveranciers en wat er dan nog overschiet gaat naar de aandeelhouders.
Geschrapt
En dat is niet het enige probleem. Woensdag ontving Hertz van de Amerikaanse beursuitbater NYSE het bericht dat zijn aandeel van de tabellen zal geschrapt worden naar aanleiding van het faillissement. Hertz is het daar niet mee eens en wil onderhandelen met de NYSE. Het aandeel wordt niet geschorst zolang de gesprekken lopen, maar de NYSE liet al weten dat ze niet kan verzekeren ‘dat het aandeel nog iets waard is binnenkort’.
En toch waagden beleggers een gokje en stuurden ze het aandeel tot 68 procent hoger. Een half uur voor sluitingstijd was het al teruggekomen tot 40 procent, nog steeds een opmerkelijke prestatie.
Failliete bedrijven zijn populair
Hertz kondigde op 22 mei aan dat het bescherming vroeg tegen zijn schuldeisers. Dat is zowat de laatste stap voor een faillissement. Meteen na de aankondiging crashte het aandeel tot een dieptepunt van 40 cent per aandeel, maar sindsdien steeg het opnieuw 1.460 procent. Een aandeel kost nu 2,89 dollar, wat nog wel steeds 82 procent minder is dan in het begin van dit jaar.
Een hoop bedrijven die niets meer waard zijn, stegen enorm de afgelopen weken. Onder meer Hertz en de winkelketen JC Penney gingen er al 50 procent op vooruit in een week. Een van de theorieën is dat kleine beleggers meer beleggen in de zogenaamde centjesaandelen die niets kosten sinds heel wat brokers de kosten om te beleggen afgeschaft hebben. Vroeger moest er per aankoop een commissie betaald worden aan de broker, nu moet dat niet meer overal.
Tegelijk hopen grotere beleggers dat de vele stimulus van de centrale banken voor een economische heropleving zal zorgen. Dat maakt risicovolle aandelen dan op korte termijn weer meer waard, waarna de beleggers zich weer kunnen terugtrekken en snel kunnen cashen.
Maar dat is maar een theorie. Niemand begrijpt de markt echt. Wat wel zeker is, is dat het aandeel van Hertz nog veel op en neer zal bewegen voor het faillissement officieel is.