De wereldwijde investeringen in energie zullen dit jaar met 20 procent krimpen. Daarmee moet de sector een historische terugval aan bestedingen melden. De achteruitgang moet aan de impact van de coronacrisis worden toegeschreven. Dat blijkt uit een studie van het International Energy Agency (IEA).
Het agentschap waarschuwt daarbij dat deze terugval belangrijke implicaties kan hebben voor de wereldwijde overschakeling naar duurzame energiebronnen.
Fracking
De terugval wordt in alle sectoren gevoeld. Daarbij worden de fossiele brandstoffen echter het zwaarst getroffen. De oliewinning moet met een daling van 30 procent rekening worden gehouden. De investeringen in steenkoolprojecten vallen met 15 procent terug. Fracking moet zelfs een achteruitgang met 50 procent registreren.
Oorspronkelijk had de energiesector gehoopt dit jaar ongeveer 2 procent meer investeringen te zullen realiseren. Dat zou de sterkste groei in zes jaar tijd zijn geweest. Die vooruitzichten werden echter door de coronacrisis ondermijnd.
Het agentschap verwacht nu ongeveer 400 miljard dollar minder investeringen dan vorig jaar. Dat komt neer op een achteruitgang van ongeveer 20 procent. Nog nooit eerder heeft het investeringsniveau van de energiesector een sterkere terugval gekend.
Investeringen in hernieuwbare energie waren tijdens de crisis weliswaar veerkrachtiger dan fossiele brandstoffen, maar konden evenmin aan de terugval ontsnappen. Huishoudens en bedrijven waren minder geneigd om in zonnecentrales te investeren.
De beslissingen over investeringen in nieuwe projecten met zonnekracht en windenergie vielen tussen begin januari en eind maart terug naar het niveau van drie jaar geleden. Ook initiatieven rond energie-efficiënt leden onder de coronacrisis. In die sector moet voor een daling tussen 10 procent en 15 procent worden gevreesd.
Energietransitie
‘De historische duik in wereldwijde energie-investeringen is om vele redenen verontrustend,’ aldus Fatih Birol, directeur van het International Energy Agency. ‘De problemen kunnen leiden tot een massaal banenverlies en gemiste economische kansen.’
‘Bovendien dreigt ook een tekort aan energie die mogelijk nodig zou zijn om het economische herstel te ondersteunen. Daarnaast dreigt ook de overgang naar een duurzame energiesector te worden vertraagd.’
Het aandeel van duurzame technologieën in de wereldwijde investeringen in energie is de voorbije jaren op ongeveer 33 procent status-quo gebleven. Dit jaar loopt dat niveau op tot 40 procent, maar dat is slechts een relatieve vooruitgang. De winst is immers alleen te danken aan de zware terugval van de investeringen in fossiele brandstoffen.
‘In absolute termen blijven de uitgaven voor duurzame bronnen ver onder het niveau dat vereist is om de energietransitie te versnellen,’ aldus het rapport.