Duits akkoord met Lufthansa over reddingsplan brengt redding Brussels Airlines in stroomversnelling

Er is een doorbraak in de gesprekken tussen de Duitse regering en Lufthansa over een steunpakket aan de luchtvaartgroep. Een akkoord is ‘binnen korte tijd’ te verwachten, verklaarde bondskanselier Angela Merkel woensdagavond. De Duitse staat wordt wellicht aandeelhouder. De uitkomst is ook van belang voor dochterbedrijf Brussels Airlines.

Er zijn ‘intensieve gesprekken’ aan de gang tussen de bondsregering, de Europese Commissie en Lufthansa, zegt Merkel. ‘Er valt binnen korte tijd een beslissing te verwachten.’ Verdere details gaf ze niet over de onderhandelingen.

Eerder op de dag schreef weekblad Der Spiegel dat de regering het eens is over een plan, waarbij Duitsland 25 procent plus 1 aandeel in handen zou krijgen. Er is in ruil sprake van een reddingspakket ter waarde van 9 miljard euro. Dat is in grote lijnen ook het scenario dat Lufthansa zelf op 7 mei naar buiten bracht.

Bestuurszitjes

Lufthansa zit door het corona-infarct van de luchtvaart in slechte papieren. Het bedrijf en de staat onderhandelen al weken over steun, maar binnen de regeringscoalitie was er geen eensgezindheid. De Duitse groep liet in de loop van woensdag uitschijnen dat de nood aan vers heel dringend werd.

De staat zou in ruil voor de kapitaalinjectie twee zitjes krijgen in de raad van bestuur. Merkel, haar christendemocratische partijgenoot en minister van Economie Peter Altmaier (CDU) en minister van Financiën Olaf Scholz van de sociaaldemocratische SPD zouden het daarover eens geraakt zijn., meldde Der Spiegel. Het ministerie van Financiën gaf geen commentaar op het bericht, maar nadien volgde de communicatie van Merkel.

Het nieuws van Der Spiegel stuurde het aandeel Lufthansa in de nabeurse handel duidelijk hoger. Op handelsplatform Tradegate ging het aandeel 4,5 procent hoger. Bij de slotbel van de beurs in Frankfurt stond een verlies van 1,3 procent op het koersenbord.

Brussels Airlines

Duidelijkheid over de Duitse staatsinterventie is een belangrijke voorwaarde vooraleer er ook sprake kan zijn van Belgische steun voor Brussels Airlines, zo maakte de federale regering vorige week nog duidelijk na het overleg in de Wetstraat met Lufthansa-CEO Carsten Spohr.

Lees ook: Piloten Brussels Airlines in open brief: salaris met maximaal 45 procent verlagen

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.