Op restaurant gaan zal na het einde van de lockdown een totaal andere ervaring zijn

Los van een aantal consultancybureaus zoals McKinsey, die de regering adviseren bij een aantal deelaspecten, is het aan de GEES, de ‘Groep van Experts belast met de Exitstrategie’ om plannen op te stellen die de heropstart van de economie mogelijk moet maken. Vrijdag zou de GEES met een plan komen, dat gekoppeld zal zijn aan allerlei voorwaarden. Het gaat om een reeks algemene regels die zullen moeten worden nageleefd, met alle mogelijke hulpmiddelen, en die per sector moeten worden bekeken.

Over de samenstelling van GEES klonk wel wat frustratie. Oorspronkelijk was de bedoeling ongeveer de helft economische specialisten versus de helft medische specialisten te zetten. Maar in de groep nemen de medische deskundigen de bovenhand. 

De krant De Tijd kon de hand leggen op een parallelle oefening die door een reeks experts werd gemaakt en waarin zich naast een aantal geneeskundigen, hoofdzakelijk ondernemers, investeerders en economen bevinden.

Die lijst omvat een reeks van concrete aanbevelingen voor maatregelen. Zo stellen ze voor mondmasker te verplichten op niet-private plaatsen waar social-distancing niet kan gegarandeerd worden. Er moeten temperatuurscans worden afgenomen in openbare gebouwen en kantoorgebouwen en ook het personeel van woonzorgcentra moet wekelijks worden getest.

Interessant is de manier waarop die experts de heropening van de horeca zien in het algemeen en van de restaurants in het bijzonder.

(Chine Nouvelle/ Isopix)

Op de tafels wel handgel, maar geen zout- en pepervaatjes of servethouders.

Ook in de Verenigde Staten buigen specialisten zich over de heropening van bars en restaurants. De maatregelen die daar worden voorzien gaan nog een stuk verder.

Verwacht wordt dat take-out de voorkeursoptie zal blijven tot er een vaccin gevonden wordt. Wie toch aan tafel wil gaan zitten staat voor een gans andere ervaring dan pakweg 2 maanden geleden. In de VS voorziet men geen 5 (?), maar 1,5 meter afstand tussen de verschillende tafels. Maar ook: papieren menu’s eerder dan geplastificeerde menukaarten. Op de tafels wel handgel, maar geen zout- en pepervaatjes of servethouders. Wie die wil zal er de ober om moeten vragen. Die ober draagt uiteraard een masker en serveert alles met handschoenen. Tafellakens worden uiteraard na elke maaltijd vervangen.

De warme begroeting van weleer is geschiedenis

De warme handdruk of kus die de restauranthouder voor zijn trouwe klanten reserveerde is geschiedenis. Hij draagt een masker en handschoenen en begroet ze van op afstand.

Obers, koks en ander personeel zullen door de klanten nauwkeurig in de gaten worden gehouden. Haardracht, propere schorten, gemanicuurde nagels,… zaken die de voorbije jaren vaak aan de aandacht waren ontsnapt, worden opnieuw cruciaal.

Enkel de creatieve en proactieve restauranthouders zullen overleven, aldus een consultant. Denk bijvoorbeeld aan extra handwasinstallaties in het restaurant zelf, aan mobiele betaalsystemen waarbij geen enkele fysiek contact met een apparaat nodig is (Apple Pay), ketchup en mosterd zullen in kleine wegwerpverpakkingen komen eerder dan in glazen of plasticflessen die op tafel kunnen blijven staan. ‘Mensen zullen extra paranoïde zijn, dus moeten ze opties krijgen.’

Wat met Las Vegas?

In een opiniestuk dat zondag in de Nevada Independent verscheen, pleit Matt Maddox, de CEO van het casino-imperium Wynn Resorts, voor een snelle, maar goed begeleide heropening van de gokstad Las Vegas. Zijn brief is vergezeld van een 23 pagina’s lang draaiboek, waarin staat uitgelegd welke de te volgen maatregelen moeten zijn voor iedereen die in het gokparadijs woont, werkt of er op bezoek is.

Wat betreft de duizenden restaurants in de stad wordt ook daar aangedrongen op o.a. het altijd respecteren van ‘social distancing’, het reduceren van het aantal tafels door een minimumruimte van 1,5 meter te laten tussen verschillende tafels, maar ook op een verbod op het gebruik van linnen servetten. Ook tussen stoelen aan de toog moet 1,5 meter ruimte worden gelaten. Alle eet- en werktafels moeten na elk gebruik volledig worden ontsmet.

Hoe het er nu in restaurants in Wuhan, het epicentrum van de coronauitbraak, aan toegaat ziet u hieronder in een documentaire van de Japanse filmmaker Takeuchi Ryo:

https://youtu.be/pAVBEfxNcjY?t=150
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.