313 overlijdens in een dag: België telt meeste doden per 100.000 inwoners wereldwijd

De afgelopen 24 uur zijn er 313 mensen gestorven aan Covid-19. België betreurt daarmee in totaal 5.163 overlijdens door het coronavirus. Bovendien staat België nu wereldwijd op de eerste plaats wat betreft het aantal doden per 100.000 inwoners.

Op de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum was te horen dat er vanaf vandaag officieel meer doden gevallen in rusthuizen (2.586) dan in hospitalen (2.486). Het voorbije etmaal werden er 1.329 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd.

Er werden 320 zieken gehospitaliseerd, 399 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. Op dit moment liggen 5.161 Covid-19-patiënten in Belgische ziekenhuizen, waarvan 1.140 op intensieve zorgen.

Mar het belangrijkste nieuws van de dag is: nergens ter wereld ­sterven op dit moment relatief gezien meer mensen aan ­het SARS-Cov-2-virus dan in België. Volgens experts en politici is dat te wijten aan de zeer transparante rapporteermethode.

Kritiek op manier van tellen

Maggie De Block zei daarover gisterenavond op de Franstalige nieuwszender LN24 het volgende: ‘Geen enkel land in Europa telt op dezelfde manier. Bij ons doen we het op de meest gedetailleerde manier, we tellen niet alleen sterfgevallen in ziekenhuizen, maar ook in Woonzorgcentra. Zelfs als er niet getest is, maar louter een vermoeden van Covid-19.’

Viroloog Marc Van Ranst is geen fan van die techniek, en ook uit politieke hoek klinkt kritiek op de rapporteermethode van Sciensano, omdat internationaal de perceptie ontstaat dat ons land de crisis slecht aangepakt heeft.

Steven Van Gucht, die dagelijks de coronacijfers meedeelt en verantwoordelijk is voor de rapportering, blijft overtuigd van de gecontesteerde telmethode: ‘We staan op de eerste plaats qua transparantie. Daarmee hebben we mensen­levens gered. Van de scheefgetrokken internationale ranking trekken we ons – cru gezegd – best geen fluit aan’, liet de viroloog van Sciensano gisteren optekenen in een interview met Het Nieuwsblad.

Bron: Sciensano
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.