De VS maakten maandag bekend de 16 supercomputers waarover het land beschikt ter beschikking te stellen van een consortium van wetenschappers. Die doen onderzoek naar het coronavirus. Hun rekenkracht wordt ingezet om de reeds beschikbare gegevens te analyseren.
De 16 supercomputers hebben samen een rekenkracht van 330 petaflops. Dat betekent dat ze 330 miljoen miljard (!) berekeningen per seconde kunnen uitvoeren.
De meest performante van deze supercomputers is de Summit, die over een rekenkracht van 200 petaflops beschikt. Wie zich een idee wil vormen van de rekenkracht van deze gigant. De Summit kan op de tijd dat met uw ogen knippert evenveel resultaten bekomen als wanneer 6,3 miljard mensen elke seconde van de dag en dat 305 dagen lang enkel en alleen rekensommen zou oplossen.
Het consortium omvat instellingen als het Massachussetts Institute of Technology, de NASA en de National Science Foundation. Ook Google Cloud, Amazon Web Services en Microsoft doen mee. Zij stellen hun cloud-activiteiten ter beschikking om het onderzoek te versnellen.
Twee dagen later zijn de eerste resultaten al zichtbaar. Zo zijn al 77 molecules geïdentificeerd die een behandeling of een deel van een behandeling tegen de besmetting zouden kunnen opleveren.
Uiteraard gaat het slechts om een eerste stap en blijft de weg naar een nieuwe behandeling lang. Toch bieden deze snelle resultaten in deze barre tijden wat hoop. Vooral omdat deze combinaties van petaflops ook materiaal oplevert dat door andere teams kan worden ingezet in hun zoektocht naar een behandeling of vaccin.