“Wij gaan er van uit dat Tesla failliet gaat”

Tesla verlaagt zijn prijzen. Analisten vrezen dat interesse voor het merk begint te verdampen.

Een veelvoud aan aankondigingen die de voorbije dagen door Tesla werd gedaan, doet bij analisten twijfels rijzen over de populariteit van het merk. Vorige week werd bekend gemaakt dat de elektrischewagenbouwer de prijzen van een reeks modellen verlaagt. Dat ging gepaard met de aankondiging dat alle fysieke verkooppunten gesloten worden en winkelpersoneel wordt ontslagen. Volgens het bedrijf de enige manier om de prijs van het Model S en het Model X goedkoper te maken. De prijsverlagingen worden ook in Europa doorgevoerd en zijn vaak spectaculair.

Tevens kwam het bericht dat het bedrijf een schuld van 920 miljoen dollar had afgelost. Zondag dan tweette CEO Elon Musk dat hij op 14 maart de Model Y zal presenteren.

Dalende interesse voor Tesla in VS, EU en China

Analisten hebben vragen bij de snelle opeenvolging van de aankondigingen. Volgens RBC analyst Joseph Spak lijkt Tesla op die manier de vraag naar zijn wagens te willen aanzwengelen. Wat zou wijzen op dalende interesse vanuit de VS, Europa en China. In de VS is de vraag volgens Spak volledig ingestort, terwijl Europa en China het minder goed doen dan verwacht. Prijsverlagingen kunnen enkel zo worden verklaard, denkt de analist.

“Dat Musk dagen nadat hij de prijs van zijn Model 3 in de VS verlaagde tot 35.000 dollar (31.000 euro) nu een Model Y aankondigt, wil zeggen dat die prijsverlaging de consument grotendeels koud heeft gelaten”, zegt Spak.

Investeerders vragen zich al lang af of Tesla de vraag naar zijn wagens kan bestendigen tegen de tot vorige week gangbare prijzen. Het bedrijf zit wat dat betreft tussen hamer en aambeeld. Hoge prijzen schrikken potentiële kopers af, nu ook andere merken kwalitatieve en goedkopere wagens op de markt brengen. Maar lagere prijzen doen de winstmarges verdampen. Die winsten zijn dan weer nodig om de bestaande schuldenberg van bijna 10 miljard dollar af te betalen.

Ook subsidies verdwijnen

Hogere prijzen waren niet echt een probleem toen Tesla wagens produceerde voor het luxesegment. De Model S en Model X hadden in Europa een instapprijs van boven de 90.000 euro. Maar de Model 3 is bestemd voor de massamarkt. Die gaat in de VS nu 35.000 dollar kosten (in Europa is de goedkoopste variant er nu voor 55.600 euro). Ondertussen is ook een belastingaftrek voor Tesla’s in de VS gehalveerd. In een aantal Europese landen worden elektrische wagens in het luxesegment nu zelfs extra belast. Wat de verkoop niet direct ten goede zal komen.

Ook mensen die nu al een Tesla hebben, zijn niet blij met de aangekondigde prijsverlagingen. Omdat het de terugverkoopwaarde van hun wagen onvermijdelijk naar beneden jaagt. Wie die auto eerder al geleverd kreeg, krijgt in België ter compensatie een gratis upgrade naar autopilot. Een functie die normaal 5.300 euro extra kost en toelaat autonoom te rijden op de snelwegen en automatisch laat parkeren.

Tesla will go bankrupt: Muddy Waters Research’s CIO from CNBC.

“Wij gaan er van uit dat het bedrijf failliet gaat”

De Amerikaanse nieuwssite CNBC interviewde in dat verband Carson Block van Muddy Waters Capital. Die wond er geen doekjes om: 

“Wij gaan er van uit dat het bedrijf failliet gaat. Wanneer weten we niet, maar dat is hoe wij er over denken.” Volgens Block zijn de levertermijnen nu zodanig ingekort dat het bedrijf zijn voorraden kan aanspreken eerder dan nieuwe wagens te produceren. “Er is voldoende foto-materiaal op internet aanwezig dat aangeeft dat er grote voorraden bestaan. Dus ja, er is wel degelijk een probleem met de vraag.”

Block is een van de vele investeerders die Tesla heeft ge-short. Dat betekent dat hij hoopt te profiteren van een daling van de beurskoers van Tesla. Dat is de voorbije dagen goed gelukt. Het aandeel noteerde maandagavond ruim 10% onder zijn waarde van donderdagavond.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.