Nederland trekt voorkeursbehandeling dure elektrische leasewagen in; verkoop Tesla daalt met 99%

In Nederland is de verkoop van Tesla ingestort. Volgens cijfers van sectororganisatie Bovag, die door de Nederlandse zakenzender RTL Z konden worden ingekeken, daalde de verkoop in januari met liefst 99% in vergelijking met een maand eerder.

Dat is het gevolg van het afschaffen van de zogenaamde bijtelling voor leasewagens. Dat is een bedrag dat leaserijders bij hun brutoloon moeten optellen als ze de auto ook privé gebruiken.

In 2018 was de bijtelling voor volledig elektrische auto’s amper 4 %, maar vanaf 2019 wordt dat liefst 22 % voor wagens met een cataloguswaarde van meer dan 50.000 euro.

De nieuwe regels werden op 1 januari van kracht en komen er op neer dar wie vorig jaar ongeveer 173 euro netto per maand betaalde voor zo’n elektrische wagen, nu als leaserijder 563 euro per maand moet ophoesten.

Leasingmaatschappijen legden een voorraad aan

In januari werden er volgens Bovag slechts 14 exemplaren verkocht van de Tesla Model S. Van de Model X gingen er maar 9 de deur uit. In december waren van dezelfde wagens nog respectievelijk 1.558  en 652 stuks verkocht. 

Maar niet enkel Tesla lijdt onder de nieuwe regelgeving. Ook Jaguar, een van de concurrenten van Tesla met zijn Jaguar I-Pace, zag de verkoop instorten. Van dat model werden er in januari 15 verkocht, vergeleken met 2.621 een maand eerder. Ook hier dus een afname van meer dan 99%.

Omdat de oude bijtellingsregels nog 5 jaar gelden voor wagens die voor 31 december 2018 zijn ingeschreven, hebben de leasingmaatschappijen in december duidelijk een voorraad aangelegd.
Nederland is niet het enige land waar het intrekken van subsidies en voorkeurregelingen Tesla pijn doet. Toen Hongkong in 2017 de subsidiekraan dichtdraaide daalde de verkoop van Telsa er tot zero. Een gelijkaardig fenomeen deed zich in Denemarken voor.

Ook Vlaanderen geeft subsidies voor elektrische wagens. De premie geldt voor alle zero-emissie-wagens en bedraagt in 2019 maximaal 4.000 euro. Het maximumbedrag van de premie zal elk jaar verminderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20