Tesla heeft 4 weken om zijn aandeel 21% hoger te krijgen of 920 miljoen dollar aan obligaties te betalen

De Amerikaanse autobouwer Tesla moet begin maart een converteerbare obligatielening van 920 miljoen dollar terugbetalen. Het bedrijf zou die verplichting kunnen verlichten door een gedeelte van de obligaties in aandelen om te zetten. Dat kan echter alleen indien Tesla erin lukt de waarde van zijn aandeel tegen de vervaldatum met ongeveer 21 procent te verhogen. Dat zegt Molly Smith, analiste bij het persbureau Bloomberg. De aflossing heeft betrekking op een lening die het bedrijf vijf jaar geleden opnam.

“De operatie is de grootste aflossing uit de geschiedenis van het bedrijf,” zegt Molly Smith. “De terugbetaling zou een aanzienlijk deel van de reserves van Tesla wegnemen. Het bedrijf staat echter voor een moeilijke periode. Om een pakket obligaties in aandelen te kunnen omzetten, moet de notering aan waarde van 360 dollar bereiken.”

Schommelingen

“Na een piek van 376 dollar in december, viel de prijs van het aandeel recent terug tot 296 dollar. “Het lijkt een moeilijke opdracht om op vier weken een kloof van 64 dollar te overbruggen,” betoogt Smith. “Onmogelijk is dat echter niet. Het aandeel van Tesla toonde immers eerder al gevoelig te zijn voor zware schommelingen.”

Het aandeel dankte zijn piekprijs in december aan een aantal positieve berichten over Tesla. “Enerzijds presenteerde het bedrijf over het derde kwartaal van vorig jaar opbeurende cijfers,” benadrukt Molly Smith. “Met een winst van 881 miljoen dollar kon Elon Musk, chief executive van Tesla, de zorgen over de naderende aflossing verzachten. Musk benadrukte daarbij ook dat het bedrijf in geen geval geld zou hoeven in te zamelen om de obligaties af te betalen.”

Maar de start van het nieuwe jaar bracht voor Tesla een golf van slecht nieuws mee die de waarde van de aandelen van de autobouwer met meer dan 20 procent verlaagde. “Onder meer moest Musk plannen voor een belangrijke afslanking aankondigen,” verduidelijkt Smith. “Hij maakte daarbij bekend dat bij Tesla 7 procent van zijn arbeidsplaatsen zou schrappen. Tevens waarschuwde Musk dat het bedrijf voor een moeilijk traject stond om zijn Model 3 voor het brede publiek betaalbaarder te maken.”

Massapubliek

“Met het Model 3 wil Tesla immers een massapubliek aanspreken,” aldus Smith. “Tot nu toe wordt met een absolute bodemprijs van 44.000 dollar gewerkt. Musk wil dat bedrag echter tot 35.000 dollar verlagen. Verder kondigde de autobouwer aan de productie van de andere middelen te verlagen. Tegelijkertijd moet men vaststellen dat de Amerikaans-Chinese handelsspanningen nog steeds niet zijn opgelost.”

“Musk moet nu beleggers verzekeren dat Tesla de productie kan opvoeren om een Model 3 op te markt te kunnen brengen met een verlaagde prijs die toch nog winstgevend is,” voert Smith aan. Musk heeft al gezegd dat hij van plan is om de schuld af te lossen. Aan een herfinanciering zou niet worden gedacht. “Een aflossing van de lening zou Tesla niet in nood brengen,” meent Hitin Anand, analist bij CreditSights. “Maar het zou ook geen ideale situatie zijn.” Het bedrijf zal alvast tot een gedeeltelijke uitbetaling overgaan. Maximaal de helft van de obligaties zouden in aandelen worden omgezet.

Bepalend voor de koers van het aandeel zijn mogelijk de cijfers over het vierde kwartaal van vorig jaar. Naar die resultaten kijken de beleggers dan ook reikhalzend uit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20