De dollar stort in. Wie een euro omwisselt krijgt er 1,24 dollar voor in ruil. In de laatste maanden van het presidentschap van Barack Obama was dat nog 1,05 dollar geweest. Economen en bankiers zagen pariteit (1 euro = 1 dollar) naderen. Maar dat was buiten Donald Trump gerekend.
De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin gaf de ‘greenback’ woensdag in Davos nog een extra klap. Volgens hem was de daling goed nieuws. Dat zei hij niet zomaar, want er zit wel degelijk een strategie achter.
De devaluatie van de Amerikaanse dollar
Mnuchin deed in feite niets anders dan bevestigen wat zijn baas Donald Trump had gezegd bij zijn intrede in het Witte Huis. De dollar was te duur, zei die toen en hij zag dat graag anders. Zoals dat toen wel vaker het geval was, werd Trump niet echt serieus genomen. Maar sinds december 2016 is de dollar 20% in waarde gedaald. Er is dus wel degelijk sprake van een devaluatie. Een devaluatie die de Amerikaanse bedrijven een flinke duw in de rug bezorgd. De prijs van de dollar wordt zo een wapen en de Amerikaanse regering talmt niet om dat wapen in te zetten en zo de devaluatie nog verder op te voeren.
‘America First’
De rest van de wereld wordt op die manier met de Trump-doctrine geconfronteerd. Een globale en overdachte strategie die ‘America First’ heet en uit drie delen bestaat. De president wil het concurrentievermogen van de Amerikaanse bedrijven maximaliseren. Eerst heeft hij de belastingen verlaagd van 35% naar 21%. Diezelfde bedrijven krijgen de mogelijkheid om tegen een eenmalige boete honderden miljarden dollar terug naar de VS te brengen om ze daar in de economie te injecteren. In een tweede fase wil hij het enorme handelsdeficit van zijn land aanpakken. Dat zal op drie manieren gebeuren: de VS uit bestaande en voor hen nadelige handelsakkoorden terugtrekken, belastingen heffen op de invoer van producten die de Amerikaanse industrie bedreigen en tenslotte door de dollar te devalueren.
Een jaar geleden werd overal ter wereld met Trump gelachen. Vandaag minder
De wereld bevindt zich dus in een fase waarin het concurrentievermogen wordt aangezwengeld door devaluatie. Een valuta-oorlog als het ware. Vooral China en Japan dreigen nu in de problemen te komen en zullen zich verplicht zien te reageren. Europa zal de devaluatie van de dollar moeten ondergaan, zonder dat het veel zal kunnen doen. Toch is één gegeven niet onbelangrijk. Economen berekenen dat een stijging van de eenheidsmunt met 10% voor een daling van 7 Ã 8% in de resultaten van de grote beursgenoteerde Europese ondernemingen zorgt.
Trump maakt op deze manier opnieuw een campagne-belofte waar. Een belofte die de ondersteuning van het Amerikaanse concurrentievermogen garandeert. Het valt op dat een jaar geleden zowat overal ter wereld met Trump werd gelachen. Vandaag minder.
[media-credit name=”AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]