EURUSD op weg naar 1.30: Wordt de sterke euro straks opnieuw een probleem?

Hoewel de stijging van de euro voorlopig nog niet onrustwekkend is, komt het onderwerp op en rond de financiële markten steeds vaker ter sprake.

Ook de Deutsche Bank voorspelt voor de komende maanden een koers van 1,30 dollar voor een euro. Voorspellingen zijn niet meer dan dat en daarbij is het niet slecht te herhalen dat diezelfde voorspellers een jaar geleden pariteit voorspelden.

Toch is één gegeven niet onbelangrijk. Economen berekenen dat een stijging van de eenheidsmunt met 10% voor een daling van 7 à 8% in de resultaten van de grote beurgenoteerde Europese ondernemingen zorgt.

Dat de dollar voorlopig zal blijven dalen lijkt vast te staan. Daarvoor zijn verschillende redenen:

1. De VS waren het enige G10-land dat in 2017 tot driemaal toe de rente verhoogde. Maar ondanks dat moest de ‘greenback’ waarde inleveren. Volgens analisten omdat de uitstap uit QE al in de koers verrekend zit. Daarbij komt dat na drie rentestijgingen, het effect ervan historisch gezien steeds krimpt.

2. Tel daarbij het effect van Trumps belastinghervorming. Die maakt dat er minder belastinginkomsten worden verwacht, waardoor de Amerikaanse overheid nog meer schulden zal moeten maken (geld zal moeten lenen) om zijn budget te sluiten.

3. Tenslotte staan de Amerikaanse beurs en de Amerikaanse aandelen op recordhoogte. Verwacht wordt dat vele Amerikaanse investeerders daarom hun geld elders (Europa) zullen inzetten. Ook dat zal een negatief effect op de Amerikaanse dollar hebben, vanwege de dalende vraag ernaar.

Europa is plots ‘incontournable’ geworden

Toch is het niet zozeer wat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gebeurt, dat de stijgende euro moet verklaren. Wel de aanhoudende economische groei in Europa. De EU mag dan ook als de positieve verrassing van het jaar 2017 worden beschouwd. Na een moeilijke start, vooral op politiek vlak, lieten internationale investeerders de EU zo goed als links liggen. Maar sinds het tweede deel van het jaar lijkt Europa op economisch vlak plots ‘incontournable‘ te zijn geworden. De situatie lijkt nog elke dag lijkt te verbeteren.  Het economisch optimisme in de eurozone bevindt zich op het hoogste niveau in 20 jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20