HR-valkuil: flex-washing ondermijnt bedrijfsresultaten en werknemersvertrouwen


Key takeaways

  • 21 procent van de bedrijven in de Benelux eist dat werknemers fulltime op locatie werken, met als redenen productiviteit en efficiëntie van de werknemers.
  • Steeds meer kandidaten kiezen voor bedrijven met hybride werkmodellen in plaats van bedrijven die uitsluitend kantoorwerk aanbieden.
  • Flexwerken kan de reputatie van een bedrijf schaden, het vertrouwen tussen werkgever en werknemer direct aantasten en de productiviteit beïnvloeden.

Veel bedrijven proberen actief nieuwe werknemers aan te trekken door flexibele werkregelingen aan te bieden. In de praktijk schieten deze opties echter vaak tekort. Dit fenomeen, dat bekend staat als “flex-washing”, leidt ertoe dat bedrijven talent verliezen of werknemers zien vertrekken omdat beloftes over flexibiliteit niet worden nagekomen.

Vorig jaar kondigden veel bedrijven aan dat ze van plan waren om hun personeel terug naar kantoor te halen. Volgens een onderzoek van Cisco eist 21 procent van de bedrijven in de Benelux nu dat werknemers fulltime op locatie werken, met als redenen productiviteit, motivatie en efficiëntie van de werknemers. Omgekeerd bleek uit onderzoek van Remote dat een toenemend aantal kandidaten kiest voor bedrijven met hybride werkmodellen in plaats van bedrijven die uitsluitend op kantoor werken. Dit heeft belangrijke gevolgen, aangezien 85 procent van de bedrijven toegeeft medewerkers te verliezen aan bedrijven die minder gebonden zijn aan traditionele kantoortijden en -locaties.

Gevolgen

Tegelijkertijd verspreidt zich de trend van “flex-washing”, waarbij bedrijven adverteren met flexibele werkregelingen maar deze beloften niet nakomen of in de praktijk beperkte voordelen bieden. Een groeiend aantal bedrijven promoot flexibiliteitsbeleid, bijvoorbeeld in wervingscampagnes of tijdens specifieke periodes, maar implementeert het niet consequent.

Flex-washing kan de reputatie van een bedrijf schaden en het vertrouwen tussen werkgever en werknemer direct aantasten. Het kan ook een directe impact hebben op de productiviteit. Als werknemers het gevoel hebben dat beloofde voordelen niet worden nagekomen, kunnen demotivatie en stress ontstaan, met als gevolg lagere prestaties, een negatieve werkomgeving en uiteindelijk een hoog personeelsverloop, wat de bedrijfsresultaten aanzienlijk kan beïnvloeden.

De voordelen van echte flexibiliteit

Echte flexibiliteit op de werkplek heeft het potentieel om talent aan te trekken en te behouden. Uit onderzoek van Remote vorig jaar naar werkende ouders bleek dat meer flexibiliteit belangrijker wordt gevonden dan salaris. Maar liefst 71 procent van de werkende ouders gaf aan dat ze zouden overwegen ontslag te nemen als de mogelijkheden om op afstand te werken verder werden beperkt. Als werknemers de vrijheid hebben om hun tijd te beheren of hun werkplek te kiezen, zijn ze over het algemeen gemotiveerder.

Marguerite Monrose, Senior Country Marketing Manager Benelux en Frankrijk bij Remote, benadrukt: “Het aanbieden van echte flexibele werkopties creëert een omgeving waarin werknemers zich gewaardeerd voelen, wat leidt tot een grotere betrokkenheid bij de organisatie en haar doelen en uiteindelijk voorkomt dat ze hun baan opzeggen. Bedrijven moeten erkennen dat echte flexibiliteit een groeiende vraag is in de hedendaagse werkcultuur. Het gaat niet alleen om het aanbieden van werk op afstand of flexibele uren, maar ook om het stimuleren van een bedrijfscultuur die autonomie en balans tussen werk en privé waardeert en aanmoedigt.”

Het implementeren van flexibiliteitsbeleid

In 2024 maakten bedrijven met hybride of flexibele werkmodellen de snelste groei door in verschillende Europese landen. Door effectief een flexibiliteitsbeleid te implementeren, profiteren organisaties niet alleen van een betere retentie van talent, maar ook van een reputatie die nieuwe en betere kandidaten aantrekt, wat bijdraagt aan de algehele groei van het bedrijf.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.