Noorwegen overweegt beperking elektriciteitsexport naar Europa


Key takeaways

  • De Noorse Arbeiderspartij overweegt de export van elektriciteit te beperken vanwege de Europese prijsstijgingen.
  • Publieke ongerustheid en politiek debat over het verband tussen waterreserves en hoge elektriciteitsprijzen.
  • Recente prijsschommelingen worden toegeschreven aan kouder weer, verminderde productie van windenergie en druk op de Europese gasreserves.

Verstoringen en schommelingen in Europese elektriciteitsprijzen

De stijgende elektriciteitsprijzen in Europa hebben de regerende Arbeiderspartij van Noorwegen doen overwegen om de export van elektriciteit te beperken. Volgens bronnen geciteerd door Bloomberg is de partij van plan om in haar komende verkiezingsprogramma prioriteit te geven aan het beëindigen van de stroomverbinding met Denemarken.

Publieke bezorgdheid en politiek debat aangewakkerd

Hoewel de stroomprijzen in Oslo donderdag het hoogste punt bereikten sinds december 2022 en daarna vrijdag aanzienlijk daalden, heeft de situatie tot publieke bezorgdheid en politieke debatten geleid. Wetgever Ingvild Kjerkol benadrukte de discrepantie tussen de waterreserves van Noorwegen en de hoge elektriciteitsprijzen en vroeg zich af waarom een land met een overschot zulke kostenstijgingen zou moeten ervaren.

De deelname van Noorwegen aan de energiemarkt van de EU 

Ondanks het feit dat Noorwegen geen lid is van de EU, neemt het deel aan de interne energiemarkt, die uitgebreide exportbeperkingen beperkt. Dit staat in contrast met de positie van Noorwegen als de belangrijkste aardgasleverancier van de EU, die voorziet in een derde van de behoeften van het blok. Analist Bjorn Inge Vik schrijft de recente prijsschommelingen toe aan het koudere weer en de verminderde productie van windenergie, waardoor de gasreserves en elektriciteitskosten in Europa onder druk komen te staan.

De energiesituatie van Noorwegen in historische context

Dankzij het uitgebreide netwerk van meer dan 1000 centrales hebben de Noren altijd kunnen profiteren van relatief stabiele en betaalbare hydro-elektrische energie. De intensievere marktintegratie heeft echter geleid tot prijsvolatiliteit op het hele continent en heeft dit fenomeen ook naar de Noordse regio gebracht. Met 17 internationale stroomkabels die Noorwegen verbinden met buurlanden als Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, erkent Kjerkol dat Noorwegen verweven blijft met de wereldwijde energiemarkten.

Toekomstige leveringsuitdagingen gewaarschuwd

Vik benadrukte de invloed van weersomstandigheden op elektriciteitsprijzen en zei dat koude temperaturen en beperkte windkracht de Europese gasopslag hebben uitgeput en hebben bijgedragen aan stijgende elektriciteitskosten. Noorwegen exporteert gewoonlijk stroom naar het VK, maar recente prijsstijgingen in Noordwest-Europa leidden tot fluctuerende elektriciteitsstromen. Een industrieleider waarschuwde tegen het verbreken van marktverbindingen en waarschuwde voor mogelijke toekomstige bevoorradingsproblemen.

Lobby voor hernieuwbare energie doet mee

Bard Standal, plaatsvervangend leider van de duurzame energielobby Fornybar Norge, wees erop dat er in Noorwegen weinig duurzame energie wordt ontwikkeld, maar dat er in de omringende landen wel belangrijke projecten lopen. Standal stelde dat samenwerking met deze landen zowel energiezekerheid als stabiele elektriciteitsprijzen in de toekomst kan garanderen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.