Volgens onderzoek kampt 99 procent van de Belgische industrie met cyberaanvallen


Key takeaways

  • 99 procent van de Belgische industriële organisaties kampt met cybersecurityincidenten.
  • 50 procent van de organisaties heeft twee tot drie keer te kampen gehad met een cyberaanval die leidde tot operationele downtime.
  • Strengere toegangscontroles en het monitoren van illegale activiteiten bij werknemers zijn noodzakelijk.

De industriële sector in België kampt met een ernstige cyberdreiging. Volgens een recente enquête van Kaspersky heeft 99 procent van de Belgische industriële organisaties in de afgelopen twaalf maanden te maken gehad met cybersecurityincidenten. Het onderzoek, dat 200 Belgische leidinggevenden omvatte uit sectoren als productie, olie en gas en energie, onthult de voortdurende cyberuitdagingen waarmee deze bedrijven worden geconfronteerd.

Kwetsbaarheden in kritische sectoren

Kritische sectoren zoals energie, productie en olie en gas maken steeds meer gebruik van verbonden en geautomatiseerde technologieën. Deze technologische vooruitgangen zorgen echter ook voor een kwetsbaardere omgeving voor cyberaanvallen. De gevolgen zijn aanzienlijk: 50 procent van de organisaties heeft twee tot drie keer te kampen gehad met een cyberaanval die leidde tot operationele downtime, terwijl 35 procent dit slechts één keer meemaakte en 15 procent zelfs vier tot vijf keer. Deze cijfers benadrukken een zorgwekkende trend: bedrijven investeren niet genoeg in de preventie van cyberaanvallen en beperken zich tot het minimaliseren van de schade die onvermijdelijk is.

Productieverlies en interne dreigingen

Ondanks deze uitdagingen maken bedrijfsleiders zich er wel zorgen over. 85 procent ziet een onderbreking van werk of productie als hun grootste zorg bij een cyberaanval. Fysieke beveiligingsinbreuken staan voor 24 procent van de respondenten bovenaan de lijst met bedreigingen, gevolgd door interne dreigingen (eveneens 24 procent) zoals die van werknemers, aannemers of zakenpartners met slechte bedoelingen. Onbevoegde toegang en diefstal van (persoons)gegevens vormen ook een risico voor 22 procent van de respondenten, net als gebrek aan netwerkzichtbaarheid (ook 22 procent), wat inhoudt dat ze niet op de hoogte zijn van alles dat door hun bedrijfsnetwerk beweegt.

Monitoren van illegale activiteiten

Dit benadrukt de noodzaak van strengere toegangscontroles en het monitoren van illegale activiteiten bij werknemers. Het onderzoek bracht ook belangrijke obstakels aan het licht die organisaties tegenhouden om hun cybersecuritybehoeften volledig te begrijpen. Een derde (35 procent) vindt het moeilijk risico’s te kwantificeren, zoals de impact van een cyberincident op productie, omzet en reputatie. Tijdsgebrek, dat vaak als een belangrijke hindernis wordt beschouwd, kwam minder prominent naar voren in het onderzoek (20 procent). Dit wijst erop dat de belangrijkste obstakels voor het implementeren van een effectieve cybersecuritystrategie liggen in de complexiteit en het gebrek aan begrip, eerder dan in tijd of kosten

Operationele technologie

33 procent van de respondenten geeft aan dat de complexiteit van onderling verbonden industriële controlesystemen en operationele technologie (OT) een aanzienlijke uitdaging vormt. De toegenomen afhankelijkheid van onderling verbonden systemen en automatisering maakt industriële activiteiten steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen. Operationele technologie (OT), die verantwoordelijk is voor het beheer van fysieke processen en machines, blijkt bijzonder gevoelig voor gerichte cyberdreigingen, die vaak ernstige gevolgen kunnen hebben. Naarmate deze technologieën zich verder ontwikkelen, worden de beveiligingsrisico’s binnen OT-omgevingen steeds zichtbaarder. Veel organisaties worstelen met het effectief beveiligen van deze systemen, waardoor ze kwetsbaar worden voor dreigingen die vanuit IT-netwerken zich richting OT-infrastructuren verplaatsen

De toekomst van cybersecurity

Dit onderzoek benadrukt het belang van de kloof tussen IT en OT te dichten, voordat dit leidt tot ernstigere incidenten die zowel productielijnen als kritieke infrastructuur kunnen aantasten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.