Een derde van de vrouwen in de EU heeft te maken met gendergerelateerd geweld 


Key takeaways

  • 50 miljoen vrouwen tussen 18 en 74 jaar hebben te maken gehad met fysiek of seksueel geweld tijdens hun volwassen leven.
  • Jongere vrouwen geven vaker aan dat ze te maken hebben gehad met geweld dan oudere vrouwen.
  • 18 procent van de vrouwen die eerder een relatie hadden, rapporteerde dat ze te maken hadden gehad met fysiek of seksueel geweld door hun partner.

Een derde van de vrouwen in de EU heeft ooit te maken gehad met gendergerelateerd geweld. Uit gegevens van de EU-enquête naar geweld (2021) blijkt dat 50 miljoen vrouwen tussen 18 en 74 jaar, oftewel 31 procent van de vrouwelijke bevolking, op volwassen leeftijd te maken hebben gehad met fysiek of seksueel geweld.

Jongere vrouwen geven vaker aan dat ze te maken hebben gehad met geweld dan oudere vrouwen. 35 procent van de vrouwen tussen 18 en 29 jaar rapporteerde dergelijke ervaringen, terwijl slechts 24 procent van de vrouwen tussen 65 en 74 jaar dat deed. Het onderzoek benadrukt ook de kwetsbaarheid van vrouwen in hun eigen huis. In 2021 meldde 18 procent van de vrouwen die eerder een relatie hadden gehad fysiek of seksueel geweld van hun partner te hebben ervaren. Als we psychologisch geweld in beschouwing nemen, stijgt dit cijfer tot 32 procent.

Prevalentie van geweld

Seksueel geweld, inclusief verkrachting, trof volgens het onderzoek 1 op de 8 vrouwen. Met name 20 procent van de vrouwen heeft te maken gehad met fysiek of seksueel geweld door iemand anders dan een partner, terwijl 9 procent melding maakte van vernederende handelingen (met uitzondering van verkrachting), 7 procent te maken had met fysiek maar niet met seksueel geweld en 4 procent verkrachting aangaf.

Verschillen tussen EU-landen

Er zijn opmerkelijke verschillen tussen de EU-landen wat betreft ervaringen met geweld dat niet door een partner is gepleegd. Finland (47 procent), Zweden (42 procent), Denemarken (38 procent), Nederland (36 procent) en Luxemburg (34 procent) rapporteerden hogere percentages in vergelijking met Bulgarije (6 procent), Polen (8 procent) en Tsjechië (10 procent), die de laagste cijfers hadden. Het onderzoek toonde ook aanzienlijke variaties tussen landen in de frequentie van vernederende seksuele handelingen, anders dan verkrachting, met percentages die varieerden van 24 procent in Zweden en Finland tot minder dan 2 procent in Polen, Tsjechië en Bulgarije.

Inzet gegevensverzameling

Bij deze gegevensverzameling waren Eurostat, het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) en het Europees Instituut voor gendergelijkheid (EIGE) betrokken. De enquête werd uitgevoerd tussen september 2020 en maart 2024 (golf 2021) in 18 EU-landen en 8 andere EU-landen.

Methodologie

De gebruikte methodologie houdt in dat de nationale bureaus voor de statistiek de enquêtes in bepaalde landen uitvoeren, terwijl particuliere bedrijven de enquêtes in andere landen uitvoeren onder leiding van FRA en EIGE.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.