OESO bevestigt dat alleenstaande Belgische werknemer zwaarst belaste persoon van Europa is


Key takeaways

  • Hoeveel belastingen je betaalt via de personenbelasting is enorm afhankelijk van waar je woont. Binnen Europa kunnen de verschillen fors oplopen.
  • Het belastingtarief bestaat uit twee elementen: de werknemersbijdragen aan sociale zekerheidsstelsels en de inkomstenbelastingen.
  • In sommige landen stegen de gemiddelde belastingtarieven aanzienlijk, terwijl ze in andere landen daalden.

De belastingdruk op Europese werknemers, die zowel inkomstenbelasting als socialezekerheidsbijdragen omvat, schommelt aanzienlijk over het hele continent. Dat meldt Euronews. In 2024 zijn er opmerkelijke verschuivingen in de belastingdruk, waarbij die in sommige landen fors stijgt en in andere naties daalt. Vanzelfsprekend heeft het belastingtarief een enorme impact op het nettoloon.

Belastingen variëren sterk per land

Volgens gegevens uit het Taxing Wages 2025 rapport van de OESO en Eurostat varieerde de inkomstenbelasting onder de EU-lidstaten, drie EVA-landen en kandidaat-lidstaat Turkije van een dieptepunt van 4,1 procent in Cyprus tot een hoogtepunt van 35,7 procent, ook in Cyprus. Voor de becijfering werd er gekeken naar gemiddelde loon van een alleenstaande werknemer zonder kinderen en worden weergegeven in nationale valuta.

De socialezekerheidsbijdragen van werknemers varieerden ook aanzienlijk, van nul in Denemarken tot 29,9 procent in Roemenië, op de voet gevolgd door Slovenië met 23,6 procent. Het is belangrijk om op te merken dat deze percentages geen rekening houden met de werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid, die vaak gelijk zijn aan of zelfs hoger dan wat de werknemers betalen.

Belgen, Litouwers en Duitsers hebben hoogste belastingtarieven

In 2024 varieerden de gemiddelde tarieven in de personenbelasting (inkomstenbelasting + sociale bijdragen werknemers) van 15,6 procent in Cyprus tot 39,7 procent in België. Dit betekent dat van elke 5 euro die een Belg verdient 2 euro in de staatskas verdwijnt. Zeven andere EU-landen hadden ook een gemiddeld persoonlijk belastingtarief van meer dan een derde van het brutoloon: Litouwen (38,2 procent), Duitsland (37,4 procent), Roemenië (36,9 procent), Denemarken (35,7 procent), Slovenië (35,6 procent) en Hongarije (33,5 procent).

Vijf andere EU-landen zagen het gemiddelde tarief in de personenbelasting boven de 30 procent uitkomen: Oostenrijk (32,7 procent), Luxemburg (32,1 procent), Kroatië (30,9 procent), Italië (30,4 procent) en Finland (30,3 procent). Bijgevolg ging in twaalf EU-landen minstens drie van elke tien euro die een werknemer verdiende, rechtstreeks naar inkomstenbelasting en socialezekerheidsbijdragen.

Naast Cyprus bleef Zwitserland het enige land met een gemiddeld persoonlijk belastingtarief van minder dan 20 procent. Verschillende andere landen hanteerden ook tarieven onder de 25 procent, waaronder Estland (20,5 procent), Tsjechië (21 procent), het Verenigd Koninkrijk (21,4 procent), Bulgarije (22,4 procent), Spanje (22,5 procent), Zweden (23,1 procent), Polen (24 procent) en Slowakije (24,1 procent).

Duitste hoogste belastingtarief van de grootste Europese economieën

Van de vijf grootste economieën van Europa had Duitsland met 37,4 procent het hoogste gemiddelde persoonlijke belastingtarief, gevolgd door Italië met 30,4 procent, dat 7 procentpunten lager lag. Frankrijk viel in het midden met 28 procent, terwijl het Verenigd Koninkrijk het laagste tarief had met 21,4 procent, met Spanje iets daarboven met 22,5 procent. Dit verschil van 16 procentpunten tussen Duitsland en het VK kan grotendeels worden toegeschreven aan een aanzienlijk verschil in de socialezekerheidsbijdragen van werknemers: 20,7 procent versus 5,9 procent.

Zuid-Europa hoogste belastingstijging

In Zuid-Europa zijn de belastingtarieven in 2024 over het algemeen gestegen, met name in Italië, Cyprus en Spanje. Oost-Europese landen kenden een gemengde trend: in sommige landen stegen de tarieven, terwijl andere ongewijzigd bleven. Het is belangrijk om te onthouden dat deze cijfers gebaseerd zijn op het inkomen van een alleenstaande, gemiddelde loontrekkende zonder kinderen. De belastingtarieven kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van individuele omstandigheden, vooral door wijzigingen in de inkomstenbelasting.

  • Alleenstaanden zonder kinderen hebben meestal de hoogste inkomstenbelastingdruk, terwijl huishoudens met kinderen vaak minder betalen, wat resulteert in lagere gemiddelde belastingtarieven.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.